Преди вота на недоверие - няма и една дума как да се подобрят нещата с МВР

1380
Преди вота на недоверие - няма и една дума как да се подобрят нещата с МВР
Снимка: БГНЕС

Има системни проблеми в работата на МВР. В България няма сигурност, има кражби, набези по селата, неразкрити поръчкови убийства. Има 1025 осъдени, които в момента са сред нас. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в коментар за предстоящия втори вот за недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов.

Йончева посочи и, че съгласно управленската програма на ГЕРБ трябвало да има полицай във всяко населено място, а такова нещо няма. Има повече напускащи от МВР – защото администрацията е раздута, заплатите са ниски, изброи депутатът от БСП, според когото МВР се приватизира – със Закона за частната охранителна дейност, както и промените в Закона за местната администрация. С този закон кметовете могат да си правят частни армии, а имайки предвид нравите в България, те вероятно ще се ползват за политически цели, каза народният представител пред Нова телевизия.

Парламентът заседава извънредно по вота на недоверие

На извънредно пленарно заседание, което ще се проведе от 13:00 часа днес (26 юни), депутатите ще дебатират по внесения от БСП вот на не...

От 9-10 години ГЕРБ управлява, не може да се оправдава с други правителства. 75% от кражбите в България не са разкрити. 85% от телефонните измами не са разкрити – коя е тази държава в Европа, която не може да се справи с това, продължи с атаката Йончева.

Попитана за конкретен пример за период, в който МВР се управлява добре, червеният депутат не даде такъв период, а настоя, че сега се връщаме във времената на ВИС и СИК. Вместо това Йончева припомни доклада на ОЛАФ за манипулация на информационната система на Агенция „Митници”, че по въпроса е имало доклад на ДАНС и че прокуратурата не стартира досъдебно производство, защото трябвало да има конкретни заподозрени, а нямало данни за такива.

Работата на опозицията е да дава гласност – трудно е да се пребориш с организирана престъпна група, която бивш депутат от ГЕРБ нарича шайка (бел. ред. – аналогия с книгата на изгонения от парламента депутат от ГЕРБ Антон Тодоров "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите"), но ние опитваме с инструментите на парламентарната демокрация, заключи Йончева. Ако след всичко казано, хората останат равнодушни, ние нищо не можем да направим. Смятам, че хората ще се събудят – не може лъжата да е форма на управление”, каза още Йончева.

Отговорът на ГЕРБ

БСП и ГЕРБ разменят обвинения преди вота на недоверие

Залавянето на избягалия затворник в Ловеч не олекотява темата за внесения от БСП вот на недоверие към правителството по темата "Сигурно...

Не знам дали хората ще останат равнодушни, ще останат отвратени – защото нали това е тезата, че всички сме организирана престъпна група, че кметовете ще създадат организирани престъпни групи, армии, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Същото нещо го чухме преди шест месеца, но със сигурност никой няма да спечели от това, добави той, коментирайки, че след като са в парламента, трябва да очакват такива неща.

Биков посочи и, че ГЕРБ не е обещавала да назначи 6000 полицаи, а вече са назначени 1700 полицаи, след като Йончева обяви, че същевременно били напуснали 2000 полицаи. В мотивите на БСП няма аргументи, има преглед на печата и публицистика. БСП са главна редакция на някакъв полужълт вестник, която вади факти и ги украсява с лъжи, заяви Биков.

Според депутата на ГЕРБ проблемът с битовата престъпност е вграден заради липсата на образование и перспектива. МВР задържали престъпници, но не можело да се влиза доживот в затвора за 3 откраднати кокошки. Проблемът бил, че след това виновният открадвал 10 кокошки, после следвал грабеж и се стигало до убийство. Биков попита и защо след като има недостиг на полицаи, да няма възможност да се наемат охранителни компании за защита на по-малки населени места.

"Не виждам кой точно министър-председател на БСП ще направи по-велики неща", категоричен беше Биков. Не виждам алтернатива - алтернатива означава например "вземете парите от сектор "Енергетика" и ги прехвърлете в МВР". На алтернативния им бюджет сложили по 100 млн. лева повече - на хартийка и аз така мога, а те разчитат на повечето събрани пари от контрабанда, каза Биков.

БЗНС "Александър Стамболийски" напусна коалиция БСП за България

В навечерието на вота на недоверие срещу властта - опозицията с минус двама депутати. Един от партньорите на БСП напуска коалицията. То...

Червената лампа ни свети без вот - ще се решат нещата по-тихо, особено в сектор "Сигурност" тишината е по-добра, отколкото патетичните речи, завърши депутатът от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика