Председателят на ЦИК: Незаконно е някой "да си гледа кода и да си играе с него" (ВИДЕО)

5793
Председателят на ЦИК: Незаконно е някой "да си гледа кода и да си играе с него" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"ЦИК не намира основание за отмяна на решението си за машинния вот. Постъпили са 8 жалби, които са депозирани пред Върховния административен съд. До настоящия момент в ЦИК не е постъпила информация, която да опровергава данните, получени от ДАНС."

Това обяви на извънреден брифинг председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. По думите й информацията от въпросния доклад на службите, според който зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов е извършил неправомерни действия, до този момент не е опровергана.

"Процедурата по доверено изграждане на изходния код е извършена на 20 октомври. На 25 октомври е извършено повторно изграждане, което включва качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон с цел, цитирам, "някой да си го гледа (бел.ред. кода на машините) и да си поиграе с него". Ако някой си позволява, да си "играе" с инструмент, свързан с изборния процес, това не само е недопустимо, но и незаконно", подчерта Нейкова, визирайки отново зам.-министъра на електронното управление.

Председателят на изборния орган подчерта, че действията им по отмяна на машинното гласуване е с цел да се утвърди доверието в изборния процес.

Още: "Поредица от много съвпадения": Пълна хронология на това как се стигна до изборния хаос без прецедент

Нейкова обясни още, че е имало неправомерно извеждане на машини за гласуване от складовете за съхранение. Това е било по инициатива на органите на МВР, които са извършвали само подготвителни дейности с цел превоз, но не са доставяли устройства до секциите.

"ЦИК не е дала разрешение устройствата за гласуване да напуснат склада, в който се съхраняват. В началото на вчерашния ден от органите на МВР беше поискано разрешение машините да напуснат склада в 13 часа, но такова решение не е дадено. Органите на МВР са върнали машините в складовете", посочи тя.

И аз гласувам на машина, но този път - не

"Призоваваме институциите ЦИК да работи спокойно с цел утрешния изборен ден да протече нормално. Разбираме желанието на някои избиратели да гласуват с машина - самата аз също винаги съм гласувала на машина, но този път ще гласувам с хартия. Не изпълнявам нечия поръчка", подчерта още Нейкова и отхвърли твърденията, че ЦИК е нарушила закона.

"Подобни изявления са вмешателство в работата на независим държавен орган", добави председателят на ЦИК.

Още: ЦИК се оплака от заплахи по телефона и натиск, цитира стихотворения за честност (СНИМКИ)

По време на брифинга представителите на изборния орган отново отказаха да посочат конкретните притеснителни данни от просволутия доклад на ДАНС, макар по-рано днес да стана ясно, че той не е секретен. Премиерът акад. Николай Денков също подчерта, че той е без грифове "секретно" и коментира, че съдържа внушения и лъжи.

От своя страна лидери на парламентарни партии излязоха с призиви в социалните мрежи докладът на ДАНС да бъде публикуван. Редица експерти в областта на изборния процес също признаха, че е редно съдържанието на документа да стане обществено достояние с цел наистина да има доверие в изборите.

 

Припомняме, че по-рано днес на своето редовно заседание членовете на ЦИК отхвърлиха повторното искане за връщане на машинния вот в изборния процес. Предложението постъпи от Любомир Георгиев - един от двамата членове на ЦИК, който, заедно със Цветозар Томов, гласуваха против отмяната на възможността за гласуване с машини. В крайна сметка с 12 на 3 гласа в подкрепа възможността за гласуване остана само на хартиена бюлетина.

Още: "ДАНС и ЦИК с политическа акция по олигархична поръчка": Внасят иск за касиране на изборите, ако не се върнат машините

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика