Преговори за регионално развитие: Нови ЗУТ и ЗОП, тунели под Шипка и Петрохан (ОБНОВЕНА)

6095
Преговори за регионално развитие: Нови ЗУТ и ЗОП, тунели под Шипка и Петрохан (ОБНОВЕНА)
Снимка: FB Продължаваме промяната, Streem

Финансовата децентрализация или поне нейното започване още от 2022 г., сближи позициите на всички партии в преговорите за съставяне на ново правителство на тема “Регионално развитие”. За оставане на част от приходите от данъци в общините са БСП, “Демократична България”, “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната”.

За финансова децентрализация, която да позволи на общините да се възползват от брутния вътрешен продукт, който е произведен на тяхна територия, призова бившият регионален министър от правителството на Сергей Станишев Асен Гагаузов. Той представи и разработка на БАН, която показва разликите в развитието на регионите в страната и призова, ако не искаме концентрацията на населението в големите градове да продължи със сегашните темпове, да се обърне внимание на децентрализацията.

Зам.-министър подаде оставка след скандал с нацистки поздрав

Заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев е подал оставка. Това съобщи самият той. В последните дни около името на Тен...

“Сегашната централизация е образно казано хвърляне на пари от джипката, това е руският модел. Трябва поне да започнем процеса по децентрализация, защото най-честно е данъците да остават там, където са изработени”, каза Йордан Иванов, зам.-председател на общинския съвет в Пловдив от “Демократична България”. Според него трябва още с бюджет 2022 г. 2% от приходите от данъка на физическите лица да остават в общината, в която те живеят. Освен това поне 1% от общинските бюджети да се изразходват в зависимост от конткретните искания на живеещите на територията на общината.

Нов закон за устройство на територията, нов закон за обществените поръчки, тунели под Шипка и Петрохан. Тези идеи също бяха повдигнати от БСП за преговорите по регионално устройство между бъдещите участници в коалиционното правителство.

"Националното сдружение на общините да се събуди, защото в последните години работеше само по проекти за усвояване на средства", каза Асен Гагаузов.

Сред предложенията са още създаване на национален фонд за сближаване на районите, който да финансира проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар, изграждане на трети Дунав мост, АПИ да премине към транспортното министерство.

Преговорите за коалиция продължават по още 4 теми

Преговорите за коалиция, домакинствани от "Продължаваме промяната", продължават и днес. Вторият ден от преговорите е посветен на темите...

Освен Гагаузов от БСП в преговорите участват Борислав Гуцанов, Генади Събков Петко Тюфекчиев, Михаил Лисков и Стефан Начев. От ИТН участват Гроздан Караджов, Георги Георгиев, Силвия Бакърджиева, арх. Владо Вълков и Галя Бърдарска. Експертите на "Демократична България" са Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов, Надежда Бобчева и Грети Стафанова. "Продължаваме промяната" се предтавлява от Асен Василев, Йордан Терзийски и Богомил Петков.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика