Преговорите за "Вътрешна сигурност": Реформа на МВР и ново Министерство на бедствията и авариите

19075
Преговорите за "Вътрешна сигурност": Реформа на МВР и ново Министерство на бедствията и авариите
Снимка: БГНЕС

Пълна ревизия на Министерството на вътрешните работи, нов закон за МВР и създаване на Министерство на бедствията и авариите. Около тези идеи на тема "вътрешна сигурност" се обединиха преговарящите партии за сключване на коалиционно споразумение за бъдещо редовно правителство. 

Освен това партиите се съгласиха и че е нужно освобождаване от несвойствени функции на полицейските органи, както и по-сериозен контрол върху информацията и достъпа до информация, съвместим с партньорските служби.

Според тях енужно и бективно регистриране на сигналите и на престъпленията и отчитане на тяхната разкриваемост на база обективни критерии. В момента статистиката в МВР води едно престъпление като разкрито в момента, в който материалите се докладват на прокуратурата, а не когато има влязла в сила присъда като по този начин се генерира висока разкриваемост.

БСП е за по-добри условия на труд за полицаите

Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на"БСП за България" заяви, че социалистите ще работят за общество с висока степен на сигурност, държавна защита, спокойни условия за труд, непреодолима защитна среда пред организираната престъпност и нулева толерантност към корупцията. БСП иска да спре натискът от битовата престъпност, като се създадат ефективни реакции на власти срещу всички видове престъпления.

Той посочи, че МВР трябва да се разгледа в два аспекта – състоянието на системата, начина на заплащане, технологичната среда, адекватната подготовка и от друга страна възприемчивостта на гражданите към действията на ведомството. За да функционират всички тези елементи, са необходими, според него преглед на самото министерство, организиране в рамките от 3 до 6 месеца пълен функционален анализ на МВР, социалният диалог да бъде налице и да се изработи изцяло нов Закон за МВР.

"МВР представлява една обърната пирамида, която не дава необходимия ефект, който очакват гражданите и самите служители", посочи Иванов. По думите му трябва да бъде сложен край на политическото инженерство в МВР. 

БСП иска още намаляване на наркоманията, кражбите, издаване на нова полицейска карта, адекватна подготовка на служителите на МВР за пълноценно разследване на престъпленията, материално-техническото възнаграждение, обезпечение на служителите на МВР да вървят ръка за ръка и преодоляване на мигрантската криза.

Тодор Байчев от столетницата обяви, че е доволен, че партиите започват да си говорят, но и да слагат проблемите на масата. "За 30 години демокрация във всички сфери на живота се провеждат реформи и рокади в МВР, но се забелязва една тенденция – парите в МВР нарастват, но доверието в полицията намалява. Тази тенденция трябва да се обърне", настоя Байчев.

Той посочи, че трябва да се следи ефективността на работата на кадрите в МВР. Друг проблем пред ведомството са минималните структурни промени, които се правят. Това са едни козметични промени – променяне или сливане на отделни, което трябва да бъде прекратено, настоя Байчев и добави, че трябва една по-добра законова защита на действащите полицаи.

Филип Попов от БСП отбеляза, че като част от приоритетите трябва да бъдат вложени усилия за укрепването на южната граница, киберсигурността и взаимодействието на ГДБОП с ДАНС, ДАР, противодействие на домашното население, мерки за формиране и повишаване на мотивацията на служителите на МВР и повишаване ролята на разследващите полицаи.

"Има такъв народ" иска демутренизация

Николай Радулов заяви, че мерките на "Има такъв народ"  съвпадат с тези на БСП. Въпреки това основните цели пред партията на шоумена Слави Трифонов са обезпечаване на реална и ефективна гражданска сигурност, деполитизация и демутренизация, възстановяване и активно ползване на инструментариума за пресичане на престъпления и превръщане на сектора в гарант на сигурността и законността. За да се реализират приоритетите трябва да се осигури сигурността на обикновения човек.

Радулов настоя за финансова ревизия на МВР, пълна проверка на десетгодишен период назад и пълна децентрализация на ведомството. Децентрализацията трябвало да започне с изваждането на пожарната и гражданска безопасност от МВР, които да бъдат трансформирани в ново Министерство на бедствията и авариите.

Той поиска създаване на държавна агенция "Киберсигурност" и развиване на последователна и ефективна кадрова политика. Според него трябва проактивност и предварителна работа по разкриване и пресичане на престъпността.

Криминалистиката и криминологията трябва да бъдат най-мощните оръжия при разкриването на престъпленията. Радулов настоя за пълно заплащане на нощния труд и да има съответствие между работа и почивка.

Антон Михайлов от партията на Слави заяви, че трябва да има засилване на координацията между органите, които осъществяват комуникацията срещу изпирането на пари, преглед на свършеното до момента, нормативни промени, анализ на проникването на чужди капитали в страната ни, генерирани от престъпления в чужбина, използване на нови технологии, офшорните дружества да не бъдат използвани за правене на бизнес, ясен административен контрол и др.

"Демократична България" и борбата срещу корупцията

МВР купува на полицаите щитове с ергономични ръкохватки за 1,7 млн. лева

Обществена поръчка за доставка на прозрачни противоударни щитове пусна МВР чрез дирекцията си „Управление на собствеността и соци...

Лидерът на ДСБ в оставка Атанас Атанасова заяви, че корупцията е основен дестабилизиращ фактор в държавата и политиката. Обществото трябва да бъде убедено, че най-важната задача на правоохранителната система трябва да е борбата срещу корупцията, настоя Атанасов.

Той настоя още за пълна прозрачност на обществените поръчки, дигитализация на процеса и парламентарен контрол. Другите цели пред ДБ са реална промени в Закона за съдебната власт и засилване на ролята на инспектората към ВСС за дейността и атестацията на магистратите.

Наложителни са промени в Закона за прилагане на специални разузнавателни средства. Атанасов е съгласен с ИТН пожарната и гражданска защита да бъдат отделени в ново министерство.

Трябва да се направят много сериозни промени в начина за прилагане на Специални разузнавателни средства, смятат от "Деморкатична България".

МВР: Гласуването върви нормално, 16 000 пазят вота

Изборният процес протича нормално, без инциденти, криминогенната обстановка в страната е спокойна, съобщиха от МВР. За обезпечава...

Атанасов посочи, че трябва да се ограничи кръгът от огани, които имат право да заявяват искане за прилагане на специални разузнавателни средства. Антикорупционната комисия също има право да предлага СРС и това е правен абсурд, коментира Атанасов. По думите му прокуратурата също има такова право и това трябва да бъде отменено.

Адвокат Калоян Янков от "Демократична България" заяви, че следва да бъде променен специалния административен статут с МВР, да се приеме функционален закон за опазване и гарантиране на обществения ред, въвеждане на ясни правила и принципи за професионално израстване, да има борд по персонала и служебните да се попълват от хора, завършили гражданско образование.

"Продължаваме промяната" е за нови закони

Доц. Милен Иванов, част от експертния тим на "Продължаваме промяната" заяви, че основният проблем в България е, че има проблем в законодателството. "За да подобрим работата и общото състояние на МВР трябва да има Закон за обществения ред и Закон за оперативно-издирвателната дейност", настоя доц. Иванов.

Другите проблеми са свързани с извънредния труд, МВР трябва да се изчисти от всички излишни структури, които пораждат необходимостта от други служители.

Съпредседателят на ПП Асен Василев настоя за използването на съвременни технологии, защото има начини за събиране на информация и установяване на контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика