Премиерът: Има подписано споразумение със земеделците (ВИДЕО)

1105
Премиерът: Има подписано споразумение със земеделците (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подписаха споразумение с представители на браншови организации на земеделски производители.

Още: Правителството и земеделците се разбраха, протестите спират (ВИДЕО)

"Подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме. Това, което добавихме към текста, е, че сформираме група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички важни въпроси за развитието на сектора, подготовката на законите и всичко важно за земеделците", каза премиерът Николай Денков.

Още: 16 т. мляко на пътя изляха протестиращи животновъди

"В тази работна група ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят", подчерта земеделският министър Кирил Вътев.

Още: Кирил Вътев: Оформихме окончателно и юридически Споразумението с фермерите, няма нищо ново в него

"Разписахме едно споразумение, което касае всички земеделски производители. Финиширахме един процес, който течеше от повече от месец и половина, два", посочи Илия Проданов, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Какви са финансовите параметри в документа?

Споразумението урежда финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при следната модулирана ставка: от 1-3000 дка – 20 лв/дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); от 3000 дка до 6000 дка – 10 лв/дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември); от 6000 дка до 10000 дка – 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември); стопанства над 10000 дка ще получат за първите си 10000 дка ставки. Следва да подчертаем, че НАЗ успя да се договори с властта малките производители да получат средствата без да е необходима от тяхна страна справка с отчетност на загуби през стопанската 2022-2023 г. Земеделски стопани с над 3000 дка ще трябва да предоставят справка, генерирана в СЕУ, с отразени данни за стопанската година по култури.

Важно уточнение е, че вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа да 30 юни.

Още: "Разделение в бранша": Само една част от фермерите подписват споразумение с властта

Втората част от споразумението касае инициирането на законодателни промени, целящи намаляване на административната тежест в земеделието, както и превръщането на напояването в един от основните приоритети. Законите, по които ще се направят реформи, са: Закон за собствеността и ползването на земеделски земи; Закон за арендата в земеделието; Закон за данъците върху доходите на физическите лица; Закон за корпоративното подоходно облагане; Закон за подпомагане на земеделските производители; Закон за кооперациите (за регламентиране на функциите на кооперативите в земеделието); Закон за водите; Закон за виното и спиртните напитки;

Документът урежда и създаването на два нови закона  - Закон за аграрната камата и браншовите организации и Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни.

В споразумението ще бъдат разписани и международните позиции на държавата по отношение на натиска по линия на зелената сделка, ясна позиция по дерогацията на ДЗЕС 6, 7, 8 за тази стопанска година и устояване на лицензионен режим при доставка на стоки от Украйна и трети страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика