Президентът иска договор за нови изтребители още тази година

3241
Президентът иска договор за нови изтребители още тази година
Снимка: БГНЕС

Договорът за новите изтребители трябва да бъде сключен още тази година. Това не означава, че забавяме договора и доставките. Във финансовата рамка на проекта за инвестиционен разход, който бе приет от парламента, са предвидени 5 години за плащане. Ако правителството успее при преговорите да постигне една финансова рамка за разсрочено плащане от 15 години, означава, че годишната вноска ще се движи малко над 100 милиона лева. Това заяви президентът Румен Радев.

"В следващите пет години ще бъде освободен един чувствителен ресурс, който ще покрие и започването на проекта за бойните машини на пехотата, и доокомплектоването на състава и, което е много важно, повишаване на неговия социален статус. Говоря директно за повишаване на заплатите на военнослужещите. Ако мислим рационално за сектор "Сигурност", като едно цяло и за неговото хармонично развитие, трябва да действаме по този начин. Това е решението", допълни той.

Фаворизацията на един или друг вид въоръжени сили не може да е за сметка на останалите, би било грешка. Това от своя страна заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на блиц контрола в парламентарната комисия по отбрана, предаде БГНЕС.

Все по-близо сме до нов изтребител за армията

Министерството на отбраната приключи обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип бое...

Министърът поясни, че въпросите към него са били добронамерени. Говорихме по най-различни теми като започнете от състоянието някои видове въоръжени сили до състоянието на терен, срещата в Брюксел и много теми, които интересуваха колегите народни представители“, каза той.

За проекта за модернизация на сухопътни войски Каракачанов каза, че той е започнат още от преди. Водени са и разговори. Истината е, че проектът за сухопътни войски закъсня, говоря за миналия мандат, в сравнение с проектите на военноморските сили и на авиацията. Моята идея е трите проекта да се движат заедно. В Министерски съвет проектът ще бъде внесен в зависимост от това, кога ще бъдат готови нещата за разглеждане. Имаме съвет след няколко дни, ще говорим и по този въпрос. Бърза се и трите проекта, според мен, е справедливо да се движат заедно, за да са ясни и разходите, които трябва да се правят“, каза още Каракачанов.

Според него, ако се приеме това, което беше обсъждано на Консултативния съвет по национална сигурност за по-дълго време да бъдат разсрочени сумите за изплащане на изтребителите или на корабите за флота, ще стигне времето. Между другото за това имаше консенсус в КСНС, каза той и добави, че е останал учуден от някои спекулации, че е имало разминаване, напротив и президентът и премиерът приеха тази теза за задвижване на проектите.

В позицията си на вицепремиер Каракачанов коментира и това, кога ще бъде представена управленската програма на правителството като каза, че ще бъде готова в началото на този месец, но не знае кога ще бъде представена. Цялата програма, заедно с частта за отбрана и сигурност, ще бъде представена в подробния й вид, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика