Проф. Ингрид Шикова: Проевропейските сили победиха евроскептиците

5187
Проф. Ингрид Шикова: Проевропейските сили победиха евроскептиците
Снимка: iStock/Guliver

"Радостното е това, че проевропейските сили победиха. Очакването, че евроскептиците ще "превземат" Европейския парламент не се случи".

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

The Guardian: Повече от половината европейци очакват разпадане на ЕС

Повече от половината европейци вярват, че Европейският ще се разпадне в следващите 10 до 20 години, въпреки че подкрепата за Съюза дост...

Проф. Шикова коментира провелите се европейски избори в страните членки, както и новия състав на Европейския парламент (ЕП). "Освен радостните новини има и тема за размисъл, а тя е как ще функционира този ЕП оттук нататък. Доскоро имахме две политически семейства, които работиха заедно – Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на социалистите и демократите (ПЕС), които доста лесно взимаха общи решения. ЕП не е типичен парламент, в който има управляващи и опозиция, а решенията се взимат по по-различен начин.

Сега, при новата конфигурация, тези две партии реално ще имат нужда от още една. Най-вероятно ще бъдат либералите и демократите (АЛДЕ). Това е партията, която спечели най-много допълнителни гласове на тези избори, вероятно защото към нея се присъединиха избирателите на "Ренесанса" на Еманюел Макрон. Така че тези три партии вероятно ще направят коалицията, която ще управлява ЕП и взимането на решения", смята проф. Шикова.

Според нея важно внимание трябва да се отдели на още една новина – зелената вълна в Европа и постигането на сериозни успехи за зелените партии в редица държави. Интересно е обаче, че в Централна и Източна Европа тези партии нямат такава подкрепа, включително у нас.

Според експерта обаче европейските граждани има върху какво да размислят и това са евроскептичните настроения. "Това, което се случва в държави като Италия и Франция не трябва да ни успокоява. Битката за европейската идея и европейското обединение е ежедневна. Тя не завършва с датата на изборите", категорична е тя.

Като важен знак проф. Шикова разчете и избирателната активност на гражданите, която у нас беше ниска, а в повечето европейски държави рекордно висока от две десетилетия насам. "Струва си да се изпие чаша шампанско за това, че най-после европейците разбраха, че Европа е важна, ЕС е важен и трябва да сме обединени. Може би и Брекзит ни даде много уроци и поуки.

След Brexit ЕС обещава промяна. Ще я постигне ли?

Brexit забави призивите за напускания на ЕС от различни държави, но блокът все още се сблъсква със структурни проблеми. През септември...

В България се случи точно обратното – при нас има намаление на активност. Може би има някакво разочарование от политици, от партии, от провеждането на кампанията. Много са факторите. Аз си направих два извода.

На първо място у нас още не сме осъзнали, че ние сме част от този ЕС, че ние живеем в него и трябва да действаме за общото му благо. Вторият ми извод е, че в България все още ни предстои много работа по просвещение по европейските въпроси. Аз следях отблизо кампанията и смятам, че всички имаме нужда от просвещение – и политици, и граждани. Това трябва да започне постепенно и методично в училище", смята професорът.

Тя е категорична в едно – не можем да очакваме силен Европейски съюз, ако в него има слаби държави. "ЕС ни е нужен. Има необходимост от реформи и такива ще бъдат направени, но какви точно ще бъдат, вече зависи функционирането на ЕП и от това какви личности ще бъдат поставени на най-висшите постове. Състезанието започва от днес", каза още проф. Шикова.

Според нея ЕС трябва да работи и върху изграждането на обща външна политика, но би било много трудно в близките години държавите-членки да постигнат общо съгласие по всички външнополитически въпроси.

Това ще зависи и много от човека, който ще заеме поста на върховен представител по въпросите на общата външна политика и сигурността, на мястото на Федерика Могерини. "Пожелавам си тези висши постове да бъдат заети от хора, които са водачи и вдъхновители", допълни още проф. Шикова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com