Проф. Янакиев: Радев бърза да приключи с това НС, за да продължи да управлява

1488
Проф. Янакиев: Радев бърза да приключи с това НС, за да продължи да управлява
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че президентът Румен Радев, знаейки за трудностите при съставяне на едно възможно редовно правителство, би искал колкото се може по-бързо да приключи с този парламент, за да продължи да управлява страната и да я тласка встрани от нейната евро-атлантическа посока. Това мнение изказа пред БНР проф. Калин Янакиев, философ и богослов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

ОЩЕ: Официално: Президентът свиква парламента в сряда

Проф. Янакиев: Простата сметка е, че отиваме към нови избори

Отиваме към нови избори, защото партиите, които биха могли да подкрепят това правителство, не са достатъчни. Простата сметка показва, ч...

По думите на проф. Янакиев партиите нямат вина за това, че властта отива в държавния глава, който създава служебно правителство, след като парламентът не успее да излъчи редовно правителство.

"Партиите са различни, избирателите им искат нещо различно от тях, а не да се споразумеят и да се разберат. Избирателите на ПП-ДБ не са гласували за тях, за да се разберат те с ГЕРБ, както и избирателите на ГЕРБ не са гласували за нея, за да се разберат с ПП-ДБ. Това внушение се прави по медиите, където се твърдеше, че хората са отвратени от политиците и от партиите и че политиците са отчуждени от избирателите. Намаляването на избирателната активност също до голяма степен се дължи на медиите".

"Допускам, че големият евро-атлантик Бойко Борисов просто не иска да управлява, а иска да хвърли вината за оказа си да управлява на ПП-ДБ. Ще се види колко голям евро-атлантик е ГЕРБ, ако излъчи едно правителство с подкрепата на ДПС, ИТН и части от БСП. Борисов е голям евро-атлантик, откакто не е на власт, когато беше на власт, той подари кученце на Путин и построи "Турски поток", подчерта философът.

Проф. Калин Янакиев определи политическата ситуация, в която трябва да се избира между правителство на Борисов и кабинет на Радев, като избор между чума и холера. "Безспорно е, че Радев тласка страната вън от евро-атлантическата ѝ принадлежност. От друга страна - разбирателство между ГЕПБ и ПП-ДБ не може да има, защото Борисов се опитва извива ръце. Той сам казва, че ще преговаря само ако има коалиционно правителство, ще преговаря само ако се съгласят на коалиционен кабинет. Като е победил, да направи правителство и да управлява, мисля че това е оптималният вариант в момента. Друг вариант просто няма".

Политолог: Вероятно ГЕРБ имат готовност за правителство, затова Радев ще свика бързо НС

Безотговорно да не се направи правителство. Спекулациите, че президентът Румен Радев ще свика много бързо Народното събрание подсказва...

Философът посочи, че не е подписал апелът за обединение на над 100 интелектуалци, защото смята, че ситуацията е доста по-сложна и не вижда възможност за споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ:

"Моят политически опит показва, че всеки, който се е съюзил с ГЕРБ, изчезва политически след това. ... Демократичният електорат все още е доста негативно настроен към Борисов, защото той все още е председател на една невероятно клиентелистка партия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика