Първанов: Тъпчем на едно място със Северна Македония

2326
Първанов: Тъпчем на едно място със Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) е нещо, което оценявам позитивно от формална гледна точка и завърши с консенсус. Това е един добър знак към българското общество, но оттам нататък възникват много въпроси.  Това заяви президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред БНТ.

Той посочи, че договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с  Република Северна Македония е една добра декларация, но няма нищо съдържателно, по същество и което да решава проблемите. Ние тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото, което се случи на този КСНС е тихомълком е снемането на българската история, категоричен бе Първанов. 

Посланикът на Русия и руски историци се срещнаха с ръководството на АБВ

Руската делегация от организацията РИО (Руско историческо общество), която е в България по покана на председателя на ПП АБВ Румен Петко...

Той подчерта, че когато става въпрос за отношенията със Северна Македония, българските интереси и историята винаги трябва да бъдат на преден план. В конкретния случай със Северна Македония голямата тема за нас е историята и трябва да намерим решение за този въпрос. Ние даваме зелена улица на Албания и спираме Северна Македония - другото странно решение на КСНС според Първанов. 

"Ако искаме да спасим нашата сестра Македония трябва да се откажем от нея, а ние сега пускаме Албания, която впрочем приветствам като перспектива, но спираме нашите братя от Македония. Това трудно може да се разбере", коментира Георги Първанов. 

Той бе категоричен, че има натиск, но това него не го интересува. Първанов иска да бъде помогнато на Скопие не защото Брюксел или от Запада ни натиска, а защото ние сме най-близките държави на Балканите. Ако ние, братята, не си помогнем, кой ще ни помогне. Стига, трябва да се замислим и да решим как да излезем от ситуацията, призова експрезидентът. 

Първанов ще отстоява историческата истина, но административният път не е най-работещият. Ние сме царе да си измисляме решения, които затапват нашата по-динамична и перспективна политика. Не е нужен референдум по темата за Северна Македония, каза президентът. 

Бивш президент зове за анекс към договора между България и Северна Македония

Президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов заяви по време на енергийна конференция в София, огранизирана от АБВ, че...

Той настоя още да бъде възстановен приятелският диалог със Скопие. С комисии няма да се решат проблемите, каза още Първанов и настоя за лидерство и бързи решения. 

Във връзка с енергийната криза, Първанов заяви, че азерският газ би могъл да ни бъде от полза, но винаги е казвал, че интерконекторът с Гърция, който се строи от 2009 г., може да бъде байпас и може да ни помага в критични ситуации. На нас ни трябват кардинални решения и защо никой не смее да каже за Южен поток и защо не е направен. Какво щеше да ни донесе Южен поток?, запита Първанов. 

В АЕЦ "Белене" има перспектива и хляб, като проектът можел да бъде направен до 2014 г. Има много пропуснати случаи в енергетиката и трябва да проявим характер, и да не слугуваме на чужди интереси. Ние печелим от това, че ще има американски бази и руски енергийни проекти, каза още Първанов. 

Още: Георги Първанов: Обречени сме на коалиционно управление

Първанов: Още не може да се каже кой ще е победителят от президентския вот

В момента не може да се каже кой ще е победителят от президентския вот. Това заяви Георги Първанов, цитиран от БГНЕС. Бившият президен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика