Радан Кънев: Устояхме пред ДПС за съдийската колегия

5566
Радан Кънев: Устояхме пред ДПС за съдийската колегия
Снимка: БГНЕС

Политиката е изкуство на възможното. Нямаше никакъв шанс при това мнозинство, в този парламент, да мине пълният вариант на преустройство на Висшия съдебен съвет (ВСС), заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод компромиса за съдебната реформа.

Във вторник (21 юли) ДПС искаше да няма абсолютно никаква реформа във ВСС – само права на пленум. В сряда (22 юли) се искаше в съдийската колегия да има паритет, а в прокурорската да има превес. Вече вчера (23 юли) нещата изглеждаха по-различно – съдийската колегия да не е блокирана от равенство, обясни Кънев. И напомни, че разделяне на ВСС и разделяне на баланса в прокурорската колегия имало само в предизборната програма на Реформаторския блок. Убедихме ГЕРБ, „Патриотичния фронт”, сега и ДПС. Това беше невъзможно, защото в 43-тия парламент противоборствата са между нас и ДПС, каза Кънев.

Лидерът на протеста срещу съдебната реформа: Медиите манипулират

Съвсем не е вярно, че само аз съм знаела името на правосъдния ни министър. Г-жа Бенатова доста беше обикаляла и не излъчи всичко, заяви...

Тъмносиният политик обяви за безотговорна позицията на БСП, което е принудило търсене на конституционно мнозинство от ДПС. Кънев коментира и, че противници на съдебната реформа имало във всяка една партия, дори при Реформаторите. Попитан кои при Реформаторите са против, той бързо отговори, че не може да знае със сигурност.

Да, тежката отстъпка е, че няма да има явно гласуване във ВСС, призна Кънев, но уточни, че тя е била направена отдавна, защото нито ДПС, нито АБВ го искат. Казвам го с огромно съжаление, но не забравяйте, че този парламент е доминиран от партии на статуквото. Все пак с ГЕРБ се движим в едно темпо, въпреки противоречията ни, но това са само 107 гласа, припомни Кънев. 23-ма, (бел. ред. - колкото са Реформаторите), Конституция променят само с картечница, добави той. Ако бяхме хвърлили кърпата, щеше да има нови избори и да имаме около 15-18% подкрепа от хората. С 45-46 депутати щяхме ли да променим ВСС, попита риторично Кънев.

Според Радан Кънев с настояването гласовете в съдийската колегия да са 8:5 има възможност вече ВСС да се бори „с гнилочта”, която владее съдебната система.

Кънев заяви и, че не е обиден от думите на Бойко Борисов, че Реформаторите не били свършили никаква работа, а само говорили за съдебната реформа. Премиерът каза това след среща с лидера на БСП Михаил Миков. По повод БСП Радан Кънев заяви, че те са изтървали исторически шанс, след като седнаха на една пързалка с Пеевски преди вече над две години.

Лозан Панов: има много въпросителни в съдебната реформа

„За мен има много въпросителни в съдебната реформа“, това заяви, Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, в ст...

Радан Кънев посочи и, че доверието в този парламент нараства. В едни медии вчера (23 юли) пишеше, че Местан е предал своите. Българските граждани виждат, че се водят трудни преговори, че се ядат горчиви хапове в името на нещо по-голямо, смята лидерът на ДСБ. Сделката у нас се приема като предателство. Ние сме продукт на учебниците, в които болшевиките са добрите. Хората по света са научени, че да търсиш съгласие е добро, да разстрелваш по улиците е лошо. Ние всички в България имаме болшевишки пориви – да затворим този парламент, но в крайна сметка това би било много лошо, смята Кънев.

За финал Радан Кънев обяви, че 180 депутати могат да се съберат още през августовската ваканция. Логично е обаче това да стане през септември и до края на септември съдебната реформа да мине на първо четене, преди местните избори, добави той. Днес подписваме законопроекта за съдебната реформа, след това за три седмици съм на работно посещение в САЩ, уточни Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика