Радев към млади журналисти: Отстоявайте истината, каквото и да ви струва

1211
Радев към млади журналисти: Отстоявайте истината, каквото и да ви струва
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

"Отстоявайте истината, каквото и да ви струва, защото това е огромен залог за нашето бъдеще" - по този начин президентът Румен Радев се обърна към студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет.

Държавният глава беше гост на академичното тържество по случай 70-ата годишнина на специалност "Журналистика" в СУ и каза, че за него е чест да бъде заедно с уважавани учени и преподаватели, "градили авторитет със знанията и постиженията си".

Радев ще проведе консултации с „Български възход“

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии, преди Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за с...

"Огромно удоволствие е да бъда с млади хора в тази зала, които тепърва ще разгръщат таланта си в тази изключително важна за бъдещето на България професия. Журналистиката не само е професия, а мисия. За българската журналисти тази мисия води началото си от годините на Възраждането – когато вестникарите бяха изразители на националния идеал, печатните издания бяха нашите институции, преди да възкръсне държавата. До днес медиите претърпяха редица политически, икономически, технологични трансформации, но никоя епоха не е комфортна за журналистите, посветени на истината, а властта винаги се стреми да ограничи гласа им. Затова и днес мисионерската ви роля е все така необходима и важна в защита на обществения интерес и в противовес на апатията и лъжата", заяви Радев от трибуната в Аулата на СУ.

Той каза още, че информацията е "двигателят на прогреса", но че тя може да има и разрушителна сила, "много по-голяма от тази на ракетите и бомбите". Пропагандата и фалшивите новини са стари колкото и обществата, каза Радев, но днес технологиите и социалните мрежи усилват техния ефект, правят тяхната разрушителност огромна. "Когато се размиват границите между фактите и тяхната интерпретация, когато истината чезне в сблъсъка на идеологиите, а информацията – вярна или не – се разпространява със скоростта на едно кликване, отговорността на журналиста към аудиторията става още по-голяма", обърна се той към присъстващите.

"Неведнъж съм заявявал, включително от трибуната на Народното събрание, че възстановяването на държавността, на справедливостта е немислимо без свободни медии и независима журналистика", каза президентът.

Румен Радев: Необходими са действия срещу зърнената криза в света

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна", съобщиха от пресцентър...

Според него обществото ни все повече се нуждае от еталон за професионализъм, а държавата продължава да бъде "длъжник" на медиите, защото доверието в тях е "най-ценният капитал". "Гарантирането на свободата на словото чрез плурализъм, ясни регулаторни механизми, прозрачност на медийната собственост и рекламна дейност, финансовата независимост на обществените медии от властта трябва да бъдат приоритет на всяко управление", каза той.

"Бъдещето на България като модерна европейска държава до голяма степен ще зависи от днешните студенти и бъдещите журналисти. От вашия професионализъм, отдаденост и гражданска позиция", обърна се Радев към младите журналисти и ги предупреди, че ще трябва да се изправят пред лавина от дезинформация.

"И ще трябва да избирате между бързината и точността, между образа и съдържанието, между лъжата и истината. Немалка част от вас вероятно ще бъдат подложени на натиск под различни форми, чрез заплахи, дискредитиране и уволнение. Палитрата от способи за натиск е пребогата, но вашето най-голямо предизвикателство и тест за лоялност към обществото ще бъде автоцензурата. Журналистиката е съдба и призвание, които се разпростират отвъд личната, индивидуалната реализация. Успехът и признанието ще следват тези от вас, които осмислят важността на вашето призвание да служите отговорно на обществото и на бъдещето на България", каза президентът.

Той призова журналистите за "смелост, съвест и всеотдайност". "Свободата на словото започва с вашата лична свобода, достойнство и съвест", каза президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика