Радев назначи Данчо Дяков за началник на НСО

2337
Радев назначи Данчо Дяков за началник на НСО
Снимка: Gettyimages

Със свой указ президентът Румен Радев назначи Данчо Дяков за началник на Националната служба за охрана (НСО). Освен това го удостои и с висше офицерско звание генерал-майор, съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.

Дяков беше съветник на Румен Радев по военната сигурност. Той е роден на 9 февруари 1965 г. в хасковско село Скобелево, се разбира от биографията му, публикувана на сайта на президентството.

МС се съгласи генерал-майор Данчо Дяков да оглави НСО

Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охра...

Той започва военна служба като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в служба "Военна полиция", а през 2009 година оглавява военното разузнаване. През 2011 година получава генералски пагони от президента Росен Плевнелиев.

От биографичната му справка на сайта на президента става ясно, че до август 2016 г. той е заемал пост в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия. Владее английски и френски език и ползва руски език. Женен, с едно дете.

Предишният началник на службата за охрана, Ангел Антонов, подаде оставка в края на януари. Оставката бе подадена малко след като се разбра, че Военноокръжната прокуратура проверява НСО за злоупотреби. Тогава говорителят на военното обвинение полк. Елин Алексов заяви за "Дневник", че проверката не засяга конкретни лица. Повече за нея и думите на говорителя четете тук.

Дни по-рано пък Румен Радев отправи критики към НСО, заявявайки, че в мандата на предшественика му Росен Плевнелиев президентската институция е загубила контрола над службата и Държавна агенция "Разузнаване". Антонов мотивира оставката си със смяна на професионалното му поприще - с назначаване на дипломатическа мисия, която според БНТ е консул в Санкт Петербург. Друга причина за нея бе, че той се е почувствал обиден от някои медии, които са изнесли неверни данни за проверката на държавното обвинение.

СДВР не откри нарушения при проверката на колата на Деси Радева

От извършената проверка на Столична дирекция на вътрешните работи по случая от 7 февруари се установи, че действията на полицейските сл...

На 9 февруари президентът Румен Радев назначи полковник Росен Тодоров за и.ф. на началник на НСО. Тодоров работи в НСО от 1992 г., като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група, началник на сектор. Преди това е бил офицер в българската армия. От 2016 г. е назначен за заместник-началник на службата за охрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика