РБ ще чака 1 седмица ГЕРБ да кажат за мандата, "в удобно за тях време"

1203
РБ ще чака 1 седмица ГЕРБ да кажат за мандата, "в удобно за тях време"
Снимка: БГНЕС

Надяваме се до следващия понеделник да проведем разговорите с Бойко Борисов и да потърсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Това каза на пресконференция зам.-председателят на СДС и депутат от Реформаторския блок Румен Христов след връчения от президента трети, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент, предаде Фокус.

„Искам да започна с това, че сме много благодарни за оценката на президента за РБ, за това, което сме свършили заедно с ГЕРБ и за това, че се нагърбихме да опитаме и да проведем консултации за съставяне на правителство в рамките на 43-то НС. Този парламент не е изчерпал възможностите си и може да се търси реформаторско мнозинство за съставяне на правителство. Автентичната десница не е получавала мандат от 19 години и ще подходим изключително отговорно във връзка с предстоящите преговори. Очакваме да проведем с ГЕРБ разговори в удобно за тях време“, заяви Христов.

По думите му преди 2 години са започнали заедно с ГЕРБ, извървели са дълъг път, но са на средата му. „От РБ не виждаме причини за провеждане на предсрочни избори. Нито икономическата обстановка, нито безработицата, нито бюджетът, който беше приет, са основание, че сме се справили неуспешно. Да не говорим това, което се случва на Балканите, в Турция, Гърция, Македония, трагедията в Хитрино“, каза още Румен Христов.

Лукарски си замълча за "Булмаркет", обяви Борисов за най-добрия премиер

"Булмаркет" не e обект на проверка от икономическото министерство, защото не е обект на лицензионни режими на министерството. Така икон...

"Премиерското място трябва да бъде обсъдено заедно с РБ и ГЕРБ. Нормално и естествено е лицето, което ще бъде министър-председател, да бъде от ГЕРБ", заяви Христов, цитиран от БГНЕС.

„Ние не сме седнали да съставяме кабинет и да предлагаме министър-председател“, допълни Румен Христов. Запитан с какво ще убедят ГЕРБ и Бойко Борисов да подкрепят кабинет на РБ, тъй като досега ГЕРБ повтори, че това НС изчерпа възможностите си, Христов заяви, че от РБ нямали скрит коз към ГЕРБ, а „имали разумни аргументи“. „Като говоря за стабилност, България беше остров на стабилност и продължава да е такава. Борисов е човек с опит. Имаше едно добре работещо правителство и не сме били проблем на ЕС. В него имат доверие европейските лидери и България не беше държава, която по някакъв начин е създавала проблеми на ЕС“, категоричен бе зам.-председателят на СДС.

Христов заяви, че по-голямата част от ПГ на РБ е постигнала съгласие тази сутрин да вземе мандата и да направи опит за още един разговор с ГЕРБ. Той обясни, че третият мандат се връчва на избраната от президента ПГ и затова при Плевнелиев са дошли именно представители на ПГ, а не лидерите. „Ако бяха дошли лидерите на РБ, които са в кабинета на Борисов, щяхте да кажете, че сме службогонци и те идват при президента, за да си запазват местата“, смята Румен Христов.

„Все още за нас има надежда. Трябва да се проведат още веднъж разговори с ГЕРБ“, убеден е зам.-председателят на СДС. Той обясни, че реформаторите са за съставяне на кабинет в този парламент, защото са „убедени, че следващият няма да бъде по-добър от гледна точка на конфигурация в него и съставяне на правителство нямало да бъде по-лесно“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика