Реформаторите няма да подкрепят предложенията за подуправители на БНБ

5575
Реформаторите няма да подкрепят предложенията за подуправители на БНБ
Снимка: БГНЕС

Не поставяме под съмнение стабилността на кабинета, защото сме със сериозни намерения да свършим работата и в правителството, и в Народното събрание. Целите на ДБГ в управлението са чрез стабилност ще дадем добри публични резултати за България. Това каза на пресконференция в Стара Загора вицепремиерът по европейските политики и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

В РБ не са обсъждани никакви ултиматуми и напускане на мнозинството и правителството, ако не бъде подкрепена съдебната реформа, каза още тя. Кунева посочи, че подкрепя усилията на министъра на правосъдието и оценява положително промяната в тона и търсенето на консенсус между главния прокурор и правосъдния министър.

Вече се връщаме на полето на съгласието. Въпросът е защо изпуснахме тези месеци в конфликти и колко бързо ще се навакса, подчерта тя.

Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ и съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок, каза, че изпаряването на почти 5 млрд лева от КТБ е проспано от ДАНС и дирекцията й за финансово разузнаване, а сигналите не са доведени до разследване и проверки. ДБГ и РБ няма да подкрепим кандидатурите за подуправители на БНБ, които са част от бившето управление на Централната банка, тъй като имат солидарна морална отговорност за всичко, което се случи с КТБ, подчерта Зеленогорски.

Въпрос на чест е сам да си тръгне всеки от тях, вместо да чака да бъде предложен за нов мандат, каза още той. Те всички имат отношение към извършените нарушения и източването на близо 5 млрд лева, което е бюджетът на столицата за 3 години или сумата на пенсиите на всички български пенсионери за 7-8 месеца, направи сравнение Зеленогорски.

Надявам се Димитър Радев да преосмисли позицията си и да внесе друго предложение за подуправители, още повече, че няма и стабилно мнозинство и съгласие по отношение на тези трима подуправители, категоричен бе Зеленогорски.

По думите му ДБГ инициира мерките срещу изборния туризъм и премахването на "мъртвите души", заедно с РБ и ПФ. Бяха приети измененията в Закона за гражданската регистрация, с които игнорирахме възможността за местене на групи хора с цел гласуване, което променяше обективната подкрепа за един и ли друг кандидат, каза Зеленогорски.

На въпрос за кметските избори в Стара Загора Димитър Танев, заместник-председател на ДБГ и на бюджетната комисия в парламента, отговори, че до края на юли РБ ще оповести решението си за кандидатура на Блока за кмет на Стара Загора. Не сме изчерпали всички възможности и още имаме време, каза Танев, като обяви, че в момента РБ в Стара Загора е в активни преговори.

Ръководството на ДБГ и Меглена Кунева бяха в Стара Загора днес за заключителната сесия на политическата академия на партията, която за последния месец проведе 5 сесии и обучи над 400 активисти, кандидати за кметова и съветници и ръководители на предизборни щабове на движението от цялата страна.

Кънев: Никога не съм имал конфликт с Цацаров

Аз не обичам революциите, аз съм десен човек и вярвам в еволюцията. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. „Продължавам да вярва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика