Реформаторите със законова промяна за полицейското насилие

24218
Реформаторите със законова промяна за полицейското насилие
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

Новото правителство все още не е сформирано, но десните, в лицето на Реформаторския блок, вкараха законопроект, с който да изменят спорния Закон за МВР, приет по времето на Пламен Орешарски.

Основната промяна, за която настояват Реформаторите, е задължително полицаите да носят отличителен знак с личен идентификационен номер на предната дясна част на връхната си дреха, когато охраняват масови мероприятия. Става въпрос за мероприятия, които са посочени в Закона за събитията, митингите и манифестациите. Ако някой полицай не носи идентификационния си номер и това бъде установено, той ще бъде глобен с 200 лева. Също 200 лева глоба ще отнесе и ръководителят на съответния служител на МВР, който не е видял и поправил грешката на подчинения си.

Проверяват МВР Академията за купени изпити

Шумен скандал с купуване на изпити и съмнителни назначения назрява в Академията на МВР. Инспекторатът и дирекция "Човешки ресурси" ще т...

Сред вносителите на поправката личат имената на о.з. генерал Атанас Атанасов, соченият за бъдещ министър на отбраната Николай Ненчев, както и Корман Исмаилов.

Именно липсата на идентификация на определени служители на реда предизвика множество питания и дори протести срещу МВР по времето на предишния вътрешен министър Цветлин Йовчев. При големите протести през есента на 2013 година мнозина студенти твърдяха, че са били бити и арестувани от полицаи с маски, които не са се идентифицирали. В крайна сметка прокуратурата обеща да се самосезира за полицейско насилие и единственото, до което се стигна, е разследване на един полицай след големите протести през лятото на 2013 година и след тези на студентите преди точно една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика