Румен Радев за шефовете на службите: Верността им е към Борисов, а не към България

4021
Румен Радев за шефовете на службите: Верността им е към Борисов, а не към България
Снимка: БГНЕС

"Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се е оказал твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия". Така президентът Румен Радев коментира в Пирдоп информацията, че началниците на службите у нас са излезли или в неплатен отпуск или в болнични. Той допълни, че те не са работили с него и не са му предоставяли информация. 

"По-точно те не работят с мен - за много неща. Говоря не за служителите от ДАНС, а за шефовете. По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация - и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнявано и то може лесно да се докаже", обясни Радев.

Ще посмее ли Румен Радев да чисти здраво и в спецслужбите?

Вчера, 18 май, служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че за втори път служебният премиер Стефан Янев кани на среща излезлите ...

На въпроси дали това означава, че трябва да се очакват уволнения в ДАНС и ДАР, президентът отговори: "Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е и в момента към Борисов, а не към България". Радев обаче още нямал предложение от служебното правителство за рокади по върховете на службите и обясни, че тези въпроси се решават от изпълнителната власт.

"Какво разбирате под уволнения, колко човека са уволнени? Вие знаете ли колко хиляди хора са били уволнявани моментално? Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади, а за принципи. Трябва да има отчетност, отговорност и нулева толерантност към престъпност, към нелоялност - не към мен, не към служебния кабинет, а към България", коментира Радев. Според него два месеца са твърде малък период за което и да е правителство, но е важно сигналът, който се дава, да се застане на принципна позиция.

"В момента имаме нужда от укрепване на държавността - да се прояви държавност, да почнем да говорим и да действаме за върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби и кражби, за натрупалото огромен ресурс задкулисие, за реално разделение на властите", каза още държавният глава.

Радев участва във видеоконференция на тема: „Германо-българските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“. Във видеоконференцията участват министърът на икономиката Кирил Петков, посланикът на Федерална Република Германия Кристоф Айххорн, представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и на германския бизнес у нас. Събитието се провежда в административната сграда на медодобивния завод на „Аурубис България“ АД до Пирдоп. В рамките на посещението си държавният глава ще разгледа медодобивния завод и ще проведе среща с неговото ръководството, както и с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Румен Радев: Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година

Президентът носи отговорност за назначаването на служебно правителство, така е по Конституция, и аз не бягам от тази отговорност. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика