Сандов за "Насекомо" в Лозен: Необходими са ни такива предприятия, ако искаме България да се развива

9458
Сандов за "Насекомо" в Лозен: Необходими са ни такива предприятия, ако искаме България да се развива
Снимка: БГНЕС

Посещавал съм това предприятие преди да съм министър и искам да ви уверя, че производствената база представлява огромно хале, в което има друго помещение вътре. Три помещения едно след друго. Ако България иска да се развива - на нас са ни необходими такива предприятия. Така министърът на екологията Борислав Сандов отговори на въпрос на депутатът от ГЕРБ Евгения Алексиева по темата с фермата за ларви "Насекомото" в  с. Лозен.

Припомняме, че миналата година жителите на намиращото се до София село излязоха на протест срещу производство на старт-ъп компанията "Насекомо". Тя произвежда протеин и масло от насекоми, които се използват за направата на храна за домашни любимци. Остатъците от производството се използват като почвен подобрител, използван от много био ферми в България. От компанията посочват, че до фермата в момента има само празни сгради. Според лозенчани, причината за протестите е неприятният мирис, които цеха изпуска над града и значителното увеличаване на популацията на мухи в района. Подробности за историята около фермата - четете тук.

"Тук не става въпрос за процес на гниене, ферментация или нещо друго. Предвижда се да се работи с отпадъци от бирени фабрики и става въпрос за демонстрационен обект", уточни днес министърът.

"Запознат с недоволството на живеещите в с. Лозен. Смятам, че проблемът се преекспонира. Запознат съм и със социологическо проучване, според което проблемът с презастрояването е 30-40 пъти по притеснителен за жителите на селото и по-скоро бих помогнал за това", допълни Сандов.

Омбудсманът констатира проблеми и поиска проверка на бизнеса на "Насекомо" след жалби от граждани

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на околната среда и водите и министъра на здравеопазването, до началника на Д...

По думите му общата планирана инвестиция е 8 милиона лева, като ще бъдат наети на работа 30 души. 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в съвременна филтрираща система, която улавя емисиите от производство. Сандов даде подробности и за множество проверки, които не са открили наличие на неприятни миризми около фермата, а само вътре в помещенията.

Министърът разясни още, че е бил във ферма за ларви във Франция, близо до град Аминием. "Планове за подобни производства има в Полша, Холандия, САЩ и в сърцето на Лондон", успокои той.

Министърът посочи още, че предприятието край Лозен ще работи само с отпадъчен материал от бирените фабрики. "Ако България иска да се развива по отношение на екологичните иновации са ни нужни подобни производства", завърши Сандов.

"Аз село Лозен не го гледам на карта, аз живея там и знам какви са опасенията на хората. Много от присъстващите в парламента сега бяха на протеста на жителите на селото и обещаваха, че няма да допуснат това да се случи, че ще внесат законодателни промени", отговори от своя страна Евгения Алексиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детската болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика