Сдружение "Инициатива Единение" обяви война на бедността и разединението

7997
Сдружение "Инициатива Единение" обяви война на бедността и разединението

Учени, индустриалци и общественици обявиха създаването на ново сдружение "Инициатива Единение", което ще има за основна цел намаляване на бедността и обединение на нацията. Това стана днес (30 март) със специална пресконференция.

Припомняме, че през ноември миналата година създателите на инициативата, начело с бившия председател на БАН акад. Стефан Воденичаров, представиха стратегическия документ "Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България". 

Стефан Воденичаров: Трябва да се даде шанс на хората с потенциал да се развиват по-бързо

В първата част от разговора ни с акад. Стефан Воденичаров относно националните цели и приоритети, които трябва да формулира България, з...

На събитието днес акад. Стефан Воденичаров обяви, че досега държавата не е имала единна дългосрочна визия за бъдещето на обществото, икономиката и страната. "В същото време България жадува за единение и възраждане, за цели, които да съберат енергиите на всички сънародници за решително подобряване жизненото ни равнище", категоричен беше той.

"След 15-20 години ще видим промените в сегашните проблеми в обществото - демография, здравеопазване, образование. Ето защо трябва да имаме национални програми, които да не се променят с всички следващи управляващи", добави още той.

По думите му големият проблем на България е бедността, който идва от там, че страната ни не произвежда нищо. "Да възстановим нормалният стопански живот", призова акад. Воденичаров. Той изтъкна, че доходите се повишават, но това се случва на нищожна основа спрямо европейската.

Според него е добре да се прецени кои стоки ще бъдат търсени - бъдещето е на електромобилите, а у нас могат да се произвеждат електромотори. "В България има учени, които могат от цинк и олово да изработят батерии на бъдещето", допълни акад. Стефан Воденичаров.

Стефан Воденичаров за връзките с Македония: Културата и икономиката са мостовете, по които да вървим

Успех при прилагането на Договора за добросъседство с Македония ще има тогава, когато говорят не само политиците, а когато говорят хора...

Воденичаров каза и, че през април ще бъде подготвен подробният списък с предложения за неотложните мерки за определяне и реализиране на националните цели и приоритети в двугодишен период и започването на програми със средносрочен и дългосрочен времеви хоризонт в областта на държавността и институционалния ред, на образованието, науката, културата, икономиката, земеделието и опазването на горите, туризма, здравеопазването, демографската политика, системата за сигурност и отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика