Селските кметове ще минават проверка за принадлежност към ДС

2931
Селските кметове ще минават проверка за принадлежност към ДС
Снимка: БГНЕС

Парламентът разшири обхвата на проверяваните лица за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Сред мотивите на вносителите (Петър Славов, Мартин Димитров от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ) е фактът, че повече от четвърт век след демократичните промени все още има висши органи и публични длъжности, които остават извън обхвата на проверките по настоящия закон.

Foreign Policy: Кристалина Георгиева е била доносник на Държавна сигурност*

Заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, "крие скелети в гардер...

Вече на проверка ще подлежат районните кметове, техните заместници и секретаря на районната администрация, а също и кметските наместници при по-малките населени места. Към тях се прибавят и съдебните заседатели, а в мотивите на закона това е аргументирано с факта, че те правораздават наравно с магистратите по първоинстанционните наказателни дела и дори имат мнозинство в съдебните състави.

В обхвата на проверката са включени и директорите на дирекции и главните секретари на регулаторните органи - КРС, КЗК, КФН, КЕВР и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com