СЕМ, не на шега: За първи път медиите не публикуваха резултати в изборния ден

2145
СЕМ, не на шега: За първи път медиите не публикуваха резултати в изборния ден
Снимка: Thinkstock Images

За първи път в изборния ден и деня на окончателния избор-балотаж медиите не разпространиха нерегламентирани форми на публикуване на резултати. Това каза Вержиния Савова от Съвета за електронни медии по време на представянето на мониторинговия доклад за резултатите от наблюдението върху радио-телевизионните програми на доставчици на медийни услуги по време на предизборната кампания за президент и вицепрезидент на републиката и информационно-разяснителната кампания за национален референдум, предаде Агенция "Фокус".

Изказването на Савова е факт, въпреки някои други факти - например, че в агенция ПИК спокойно публикува резултати насред изборния ден, без дори да ги криe като класации за песни, готварски рецепти или други такива "изобретения". Масова беше практиката да се публикуват резултати от екзит-половете на социологическите агенции в социалната мрежа Facebook, като Централната избирателна комисия (ЦИК) изпрати специално съобщение по въпроса в изборния ден на балотажа - медиите да спрат да публикуват под каквато и да е форма изборни резултати, включително класации.

„Затова пък в изборния ден програмите с висок рейтинг си устроиха своеобразно състезание с излъчване на резултатите от социологическите проучвания от 3 до 6 минути преди законоустановения срок“, коментира тя, визирайки поведението на телевизиите.

„Мажоритарния по същността си избор за държавен глава претърпя развитие към парламентарен партиен вот“, обясни Вержиния Савова.

„Наблюдението за пореден път констатира законовия дефицит в сферата на разпространение в сферата на програми, непосредствено създадени от или ангажирани с политически субекти“, заяви тя.

Според нея позитивно е, че медиите се опитват все повече да следват принципите на безпристрастност, балансирано отношение към кандидатите, неутралност, почтеност и обективност.

ЦИК официално дава на Румен Радев решението за избор на президент

Днес, 21 ноември, в 11:00 часа, в Източното фоайе в сградата на Народно събрание на пл. “Княз Александър І” №1, ще се състо...

Обвързването на изхода от президентските избори с оставка на правителството при евентуална загуба на кандидата за президент, излъчен от ГЕРБ бавно промени духа на кампанията и създаде усещане за неизбежност на предсрочните парламентарни избори, допълни Савова.

„Така вниманието от личността на кандидатите за президент се прехвърли към управлението на ГЕРБ. По този начин мажоритарния по същността си избор за държавен глава наподоби парламентарен партиен вот“, коментира тя.

„Националните обществени доставчици проявяват въздържаност за иницииране на по-ярки медийни събития за програмно представяне на платформи и личностни качества на кандидатските двойки, като предлагат на аудиторията минимизиран брой диспути и по този начин инициативата преминава към програмите на търговските доставчици“, обясни Вержиния Савова.

По думите ѝ най-силно присъствие като времетраене в платените форми имат кандидатите Трайчо Трайков и Румен Радев, предимно с клипове и платени репортажи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com