Сигнал срещу Гешев за корупция и злоупотреба с власт

15094
Сигнал срещу Гешев за корупция и злоупотреба с власт
Снимка: БГНЕС

"Считаме, че Иван Гешев е злоупотребил със служебното си положение във връзка с ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, за да обслужи бизнес интересите на своят приятел Марио Кръковски и неговият съдружник Александър Ваклин, който пък от своя страна е построил жилището закупено от жената на Гешев – Детелина Ханчева на симулативна и занижена цена далеч под данъчната оценка на имота. Считаме, че Детелина Ханчева е само подставено ликце, а истинският собственик на бизнеса, който тя представлява и е свързан с Кръкоски и Ваклин е Иван Гешев!" Това е основната теза в сигнал за извършени престъпления от единствения кандидат за главен прокурор от общ характер – корупция, злоупотреба с власт, данъчни измами, престъпление по служба, конфликт на интереси, подаден от Гражданско движение "Боец" пред Върховна касационна прокуратура, ВСС и КПКОНПИ.

Движението се опира на медийни публикации, касаещи имотното състояние на Гешев и семейството му - по-точно жената, с която живее във фактическо съжителство т.е. Детелина Ханчева, която има връзка с основния свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин през Марио Кръковски и тя беше потвърдена от Спецпрокуратурата. "Боец" посочва в сигнала си, че цена от 40 000 лева за апартамент в София при данъчна оценка от 102 000 лева представлява "христоматиен пример за прокурорски рекет и репресия от страна на магистрат използващ в частен интерес служебното си положение". Неправителствената организация напомня, че свалената от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева е спряла строителни проекти на Ваклин.

Иван Гешев: Няма да допуснем персонални атаки срещу магистрати

"Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря...

"Обоснован е извода, че Гешев е "ударил" Иванчева и Петрова, за да помогне и обслужи строителните интереси и апетити на Ваклин и своят приятел Кръковски, който е съдружник на жената , с която Гешев живее. Това става в сговор между тях, в хипотеза на Организирана престъпна група, като Ваклин се явява основен свидетел по делото срещу Иванчева и Петрова, а Гешев е главно действащи лице и активна страна от името на прокуратурата по това разследване и дело. Ханчева и Кръковски са свързащото звено между Ваклин и Гешев", гласи тезата на "Боец" за развитието на нещата по този случай.

За финал неправителствената организация посочва, че ще запознае с казуса Европейската комисия, Европейския парламент и всички релевантни международни институции и припомня, че на 12 септември вечерта, пред Съдебната палата в София, предстои нов протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Още преди това, на 10 септември, също предстои протест - на същото място, с начален час 18:30 часа. Пълното съобщение на "Боец" прочетете ТУК!

Междувременно, столичната кметица Йорданка Фандъкова се похвали във Facebook, че "след изключително тежки и дълги преговори" 3 от най-проблемните терени в "Младост" няма да бъдат застоявани.

Подготовка - за ежедневни протести срещу Гешев през септември

След като вече имаше два протеста заради кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за поста на обвинител номер едно на държават...

Припомняме, че точно преди да бъде арестувана, Десислава Иванчева водеше такива преговори за 14 терена и твърди, че в деня на ареста е имала среща с общинския съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по опазване на околната среда към Столичния общински съвет Лорита Радева, съпруга на бившия вътрешен министър Валентин Радев. Неофициално от щаба на Иванчева твърдят, че 13 от 14-те инвеститори, с които е говорено, са били принципно съгласни да им бъдат дадени други терени за развитие на инвестиционни проекти - единствено Димитър Логофетов не бил съгласен. Той стои зад инвестиционен проект за 7-етажна сграда на ъгъла между ул. "Свето Преображение" и ул. "Д-р Атанас Москов", а за този проект малко преди ареста на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова е бил подаден сигнал в 7-мо РПУ за възможна документна измама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

За половин година: Гвоздейков за втори път смени началника на НКЖИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика