Симеонов не смята, че за пропуснатите данъци от хазарта отговорни трябва да са Борисов и Горанов

13780
Симеонов не смята, че за пропуснатите данъци от хазарта отговорни трябва да са Борисов и Горанов
Снимка: БГНЕС

Да, така е – по този начин лидерът на НФСБ Валери Симеонов се съгласи по темата "нов закон за хазарта", че трябвало Божков и партньорите му в Efbet семейство Найденови да се скарат, за да се разбере, че държавната хазна можела да печели много повече.

Валери Симеонов обаче отрече да е говорил с Найденови, но подчерта пред БНТ, че "веднага се възползвал". Но на въпрос трябва ли да се стигне по-далеч от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), Симеонов отвърна, че не смята, че трябва да се стигне по-далеч – до министъра на финансите Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов. Като причина бившият вицепремиер посочи интервютата на Васил Божков, в които той не казал директно имената на Борисов и Горанов. "Ако имаше някакви факти, щеше да ги изкара наяве", смята Симеонов, според който животът на Божков от бизнес гледна точка е заплашен и е притиснат до стената, т.е. бизнесменът щял вече да говори, ако имало какво. Депутатът не пропусна да отправи и лека критика към прокуратурата, че не действала по-бързо и допуснала Божков да избяга в ОАЕ.

Искането за екстрадиция на Божков - 120 страници и преведено на арабски

От цели 120 страници е искането за екстрадиция на хазартния и футболен бос Васил Божков. То е преведено на арабски и до дни ще бъде изп...

"Не защитавам нито Борисов, нито Горанов, нито Красен Кралев", уточни Симеонов пред БНТ. И видя в "недовиждането на държавата" относно таксите от хазарт за 5 години само страх – от Васил Божков. Бившият вицепремиер видя страх и сред политиците от бизнесмена. "Политиците не са по-различни от обикновените хора – те не са ангели небесни, които са по-предпазени", заяви лидерът на НФСБ.

Няма никакъв смисъл от това разсрочване. Така Симеонов коментира защо в крайна сметка не беше позволен гратисен период за влизане в сила на условията на закона. По-точно – да има три месеца период за вземане на лицензите на частните лотарийни оператори, което предлагаше първоначално бившият вицепремиер, но сега вече този срок беше махнат и лицензите се спират веднага след обнародване на закона в Държавен вестник, както и срокът за плащане на все още неплатените печалби да е фиксиран и да има наложени условия.

Съгласно новия закон, който предстои да бъде обнародван в Държавен вестник, за да влезе в сила, хората, които до този момент са спечелили от частни лотарийни игри, ще трябва да си търсят сами печалбите оттук-насетне. Първоначално Симеонов предлагаше друго – лотариите да плащат всичко накуп най-късно до 30.06.2021 година, а ако не могат – разсрочено до 31.12.2025 година, като това се уточнява с договор между съответната лотария и съответния печеливш. Ако и след 31.12.2025 година има неизплатени печалби, те се покриват от банкова гаранция, която операторите на лотарии осигуряват 30 дни след влизането в сила на сегашния закон. Само че всичко това е аут от поправките – сега печалби се търсят "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра". Или както каза Валери Симеонов веднага след приемането на закона на второ четене – всеки спечелил си завежда дело, ако не му платят парите!

Самият Симеонов посочи, че законът минал без нито едно изказване, което значело, че всички били съгласни, че за този законопроект било "назряло времето". И продължи с описание на хазартната зависимост от лотариите. Другият аргумент на вицепремиера е разследването за неплатени данъци от хазартния бизнес на Васил Божков.

Юрист: Законът за хазарта е един от приетите на тъмно

Тони Димов е юрист, дипломиран в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2006 г. започва изследователският му интерес към механ...

Същевременно, в отговор на въпрос какво ще стане с Нова телевизия след като бъде приет Закона за хазарта Кирил Домусчиев отговори, че докато не влезе окончателно в сила, Нова ТВ ще изпълнява договора си с "Национална лотария". Той допълни, че прекратяването на договора няма да се отрази отрицателно и няма да повлияе на финансовите резултати, защото в това време ще отиде друга реклама.

По отношение на санкциите на САЩ срещу съдия Андон Миталов, Симеонов отвърна: "Стига сме си измисляли, че България трябва да бъде имунизирана от всякакви форми на корупция. България е като всяка друга държава – тези явления трябва да бъдат ограничавани". "Всичко ще бъде както трябва, но най-малко българите да се научат да гласуват", добави бившият вицепремиер. И настоя прокуратурата да поиска от американското посолство на каква база е наказан съдия Миталов. "Нека видим каква е тази корупция, в която е участвал – една ли е, две ли са, десет ли са. Няма защо да чакаме Херо Мустафа да изкара заек като фокусник", каза още Валери Симеонов и попита защо не очакват журналистите САЩ да обяви и корумпирани телевизионни водещи.

"Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков", настоя Симеонов за примери за корупция. Попитан дали те не са се обърнали към прокуратурата, щом Цветомир Найденов им казал за сблъсъка си с Божков, Симеонов призна, че не е проверил дали това е така, но знаел със сигурност, че не са. За сметка на това той беше апострофиран от сдружение "Сини сърца", според което Васил Божков е намалил много дълговете на "Левски".

Защо Симеонов атакува и МОСВ, когато беше попитан за новия си законопроект за ВЕЦ-овете - научете в този материал!

Фондация "Тракия" със сигнал до ЮНЕСКО заради колекцията на Васил Божков*

Фондация "Тракия" стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО, съобщават от самата фондация, като уточняват, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика