След 3 часа разговори: Коалиционните партньори приеха бъдещата програма за управление

6035
След 3 часа разговори: Коалиционните партньори приеха бъдещата програма за управление
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме Промяната", "БСП за България", Демократична България" и независими депутати приеха програмата за управление на България за периода юли - декември 2022 г., както и законодателната програма за същия период. Те трябва да се реализират от ново правителство, излъчено с проучвателния мандат на "Продължаваме промяната".

В срещата участваха лидерите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Асен Василев, на "БСП за България" Корнелия Нинова, на "Демократична България" Христо Иванов, министри и народни представители. Всеки от коалиционните партньори и независимите депутати направи свои предложения, които да бъдат заложени в управленската програма на евентуален кабинет с министър-председател Асен Василев.

Двама политолози: Избори наесен, избори - догодина. Кой ще познае? (ВИДЕО)

С двама политолози разговаряме в Студио Actualno - Яница Петкова от „Галъп“ и Любомир Стефанов, преподавател в НБУ. С тях ...

Близо 3 часа продължи срещата в сградата на Министерството на финансите, а сред приоритетите, които са заложени в програмата, са някои, като избор на председател на Народното събрание, като ще бъде предложен бившият председател Никола Минчев, както и промени в Закона за антикорупционната комисия, а за нейн шеф ще бъде предложен Бойко Рашков. Предвидени са и механизми за разследване на главния прокурор.

В управленската програма е заложено и гарантиране на осигуреност за газовите доставки, както и запълване на газохранилището в Чирен, също и въвеждане на немските изисквания за пътно строителство. Има и доста социални предложения, които са дадени от БСП.

На излизане от Министерството на финансите всеки един от коалиционните партньори направи свое изказване относно управленската програма, която е със срок от 6 месеца, а някои от тези предложения са с абсолютно конкретни срокове, кога да бъдат приети. „Управленската програма е доста стегната. Заложени са основните приоритети, около които партиите се обединихме и в програмата, която заложихме ноември месец. Съдебна реформа, която да се случи изключително бързо. Става въпрос за промяна на КПКОНПИ, за избиране на господин Рашков за председател на КПКОНПИ преди парламентарната ваканция. След това ударна промяна в Закона за съдебната власт и всички други закони, свързани със съдебната реформа“, заяви Асен Василев, цитиран от БТВ.

„Това, което искам да кажа на всички български граждани е, когато каузата България е водещата, когато знаем колко би загубила България в следващите месеци, ако нямаме правителство, ние показахме диалогичност. Нашите коалиционни партньори са от целия спектър, но следващите 6 месеца имаме толкова много милиарди да влязат в българската икономика, имаме толкова важни закони - над 40, да бъдат приети, че нищо друго няма значение, освен България да върви напред“, отбеляза Кирил Петков.

Христо Иванов: Постигнахме единодушие по програмата на кабинета

Постигнахме единодушие. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов на излизане от заседанието с “Продължаваме промяната”...

„Удовлетворени сме от това, което постигнахме във финалния вариант на програмата, защото има много сериозен пакет, насочен към приоритетните за нас теми - инфлация, цени, бедност, доходи и неравенство“, каза Корнелия Нинова.

„Програмата е амбициозна, но реалистична и отговаря на очакванията на българските граждани. Надяваме се, че ще получим подкрепа и след тези 6 месеца, които се планират тези мерки, хората ще усетят всичко по джоба си", коментира Атанас Атанасов.

Кирил Петков и Асен Василев отрекоха да е имало каквито и да било разговори за подредба на конкретни министерски постове в бъдещия евентуален кабинет с премиер Асен Василев. Те обаче подчертаха, че след като Бойко Рашко все предлага за шеф на антикорупционната комисия, то той няма да бъде предложение за вътрешен министър. Не стана ясно кой би заел позициите на овакантените места на бившите министри от квотата на „Има такъв народ“. За момента все още от коалицията нямат нужното мнозинство от 121 депутати, а разполагат с 115, като имат подкрепата на независимите отцепници от ИТН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...