След огромна порция мозъчна недостатъчност НС одобри рамката на бюджета на ДОО

6513
След огромна порция мозъчна недостатъчност НС одобри рамката на бюджета на ДОО
Снимка: БГНЕС

Около два часа след приемането на бюджета на Здравната каса и общо десетина от началото на дебатите, парламентът одобри и рамката на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година, както и приходната и разходната част на фонд "Пенсии", предаде Агенция "Фокус".

Гласуването се превърна в пълна пародия. След като цели 8 часа от вчерашното извънредно заседание на парламента бяха посветени на бюджета на НЗОК, който в крайна сметка беше приет на второ четене, нещата излязоха тотално извън контрол - като в лудница, в която не е раздадена вечерната порция успокоителни.

Бюджетът на ДОО за 2019г. мина на първо четене, след обиди и наказания на дебатите

Бюджетът на Държавно обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. мина на първо четене в пленарна зала, след като получи подкрепата на 112 н...

Още първата точка от проекта стана причина за невероятен скандал, с обиди като "страхливци" и "двулични". Причината - депутатите от БСП видяха опит да бъдат спрени да се изказват, след като никой от управляващите не пожела да излезе и да защити приходите и разходите на бюджета т.е. първа точка в законопроекта. Процедура за прекратяване на дебатите беше поискана от народния представител на "Атака" Павел Шопов и това беше уважено преди да има две изказвания на червени депутати, заради което се стигна до скандал. След това бившият икономически министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев връчи списък с желаещи да се изкажат от БСП за втората точка на проектобюджета т.е. приходите и разходите във фонд "Пенсии" на председателя на парламента Цвета Караянчева, като в него бяха записани всички червени депутати и обяви, че ще е така по всяка следваща точка на бюджета. Това спря намеренията на управляващите да приемат бюджета по късна доба.

"Моля, заемете местата си. Не ме карайте да предприемам административни мерки", обяви Цвета Караянчева преди гласуването на процедурата. "Дадохме думата на двама народни представители. След това обявих, че ще се гласува. Успокойте се и заемете местата си:, заяви Караянчева на група разгневени червени депутати, водени от Драгомир Стойнев и Филип Попов, изправени до трибуната.

"Няма да заемем местата си. Вместо да дадете думата, ето какво получавате. Това е благодарността към допуска ви“" каза депутатът от БСП Георги Свиленски. "Не знам какво трябва да се случи, за да дадете на опозицията думата", коментира той.

След куп викове зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев обяви: "Цялата ни ПГ ще се изказва за всеки член от закона". "Ето сега като има списък, ще дам шанс на всички“, каза Цвета Караянчева и с тези думи даде началото на края на заседанието.

Различия за размера на пенсиите доведоха до скандал в парламента

Обсъждането на първо четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. доведе до повишаване на напрежението в пле...

ПРОЕКТЪТ НА ДОО

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 млрд. лева, разходите също. Бюджетът за следващата година е балансиран, с нулев дефицит. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения- над 1,6 млрд. лева.

Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП и ДПС за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи. Бившият социален министър от кабинета "Орешарски" Хасан Адемов предложи увеличението от 5,7% на пенсиите да влезе в сила от април, а не от юли, но това беше отхвърлено.

Що се отнася до фонд "Пенсии", там е заложен дефицит от малко над 3,7 млрд. лева. Приходите са малко над 5,1 млрд. лева, а разходите - малко над 8,8 млрд. лева.

Възражения за бюджети 2019 - в този за НЗОК били писани по-малко пари

За "грешка" относно бюджета на НЗОК за догодина сигнализират от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). Според становището ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика