След поредната среща в парламента: Няма общо решение за мерките за доходите, бюджета и инфлацията

3344
След поредната среща в парламента: Няма общо решение за мерките за доходите, бюджета и инфлацията
Снимка: БГНЕС

Няма общо решение за мерките за доходите, бюджета и инфлацията. Това стана ясно след среща между партиите от 48-ото Народно събрание по темите бюджет, инфлация и доходи. Тя беше инициирана от БСП.На срещата не са присъствали представители на "Демократична България" и "Български възход". 

ОЩЕ: Окончателно: Първото заседание на парламента ще бъде без посланиците на Русия и Беларус

Това е втората среща между партиите в новия парламент. Първите бяха по въпросите дали да присъства руският посланик Елеонора Митрофанова на първото заседание на парламента и дали укранският президент Володомири Зеленски да прави видеообръщение към българските депутати.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че няма общо решение за мерки, но всички са на мнение, че трябва да продължат компенсациите за бизнеса и населението, но въпросът е как това ще се случи. "Общо взето проблемите ги знаете. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити и в цяла Европа и тук", коментира Цонев.

Той отбеляза, че е важно да има мнозинство, което да поеме отговорност за тези политики, тъй като ситуацията ще се влошава. Цонев не е оптимист, че такова мнозинство ще се сформира.

След днешната среща Калина Константинова от "Продължаваме промяната" подчерта, че ще бъдат конструктивна опозиция.

"Това, което обсъждахме, са основни приоритетни мерки. Голяма част от тях са мерки за подкрепа на бизнеса и хората и най-важните законопроекти, които трябва да бъдат приети", каза още Константинова. Според нея партиите са постигнали съгласие, че законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, са приоритетни. "Другото нещо, което се съгласихме е, че ще изискаме изслушване на министъра на финансите, за да видим изпълнението на бюджета, прогнозите, които са заложени вътре", обясни Константинова.

Кирил Ананиев от ГЕРБ обърна внимание, че се е възприело предложението им в петък да бъде извикан финансовият министър.

Той обяви, че не се е постигнало съгласие по всички мерки, които са предложили отделните парламентарни групи. "Формираха се разходи и дефицити, които ще утежнят страшно много бюджета за следващата година. Тук възниква въпроса за размера на дефицита и неговото финансиране", каза Ананиев. Стана ясно, че по компенсациите има съгласие. 

Според Делян Добрев смята, че в тази ситуация, в която партиите казват, че искат с този, а не искат с онзи, се държат като в детската градина. "В тази тежка ситуация не може да се държим инфантилно. Всички парламентарни групи трябва да поемат своята отговорност", заяви още Добрев. Той уточни, че правителство и бюджет няма, а двете леви партии на срещата са искали харчене. 

Корнелия Нинова отчете, че е имало разбиране за понятието "енергийна бедност" и за компенсиране на подкрепата на бизнеса чрез изземване на свръхпечалбите на енергийни дружества, но не и за тавана на цените. По думите й всички оценяват, че ситуацията е тежка. "Трябва да се вземат мерки, най-малкото да се продължат досегашните. Ние предложихме своите мерки за надграждане. За нас най-важно е да осигурим на семействата подкрепа за зимата и на икономиката компенсации за цените. Представихме таван на цените, подкрепа за цената на тока за икономиката, увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсии и в един много експертен разговор как това би се отразило на дефицит, как той може да бъде покрит и какво да се заложи в бюджета за догодина", добави още лидерът на БСП. Според нея срещата е била ползотворна, позитивна, експертна. Тя подчерта, че това не е среща за съставяне на правителство.

Нинова коментира и изказването на Владислав Панев, който каза да не мислят за сътрудничество с тях, ако не подкрепят военна помощ за Украйна. Тя подчерта, че БСП няма да подкрепи изпращане на оръжия за Украйна. 

ОЩЕ: Зеленски няма да прави видеообръщение на първото заседание на 48-ия парламент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика