След разпита на Петков и Бориславова: Ще си напише ли домашното прокуратурата? (ОБЗОР)

6855
След разпита на Петков и Бориславова: Ще си напише ли домашното прокуратурата? (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова получиха призовки да се явят днес във Върховната касационна прокуратура, за да дадат подробности за лица, които са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност от прокуратурата. Имената Петков съобщил на главния прокурор Иван Гешев при тяхна среща в края на миналата седмица.

Кирил Петков

Премиерът занесе списък с 19 души на разпита във Върховната касационна прокуратура, обяснявайки, че екипът му е събрал информация за тях по теми, които са публично известни. Той сподели, че не намира разпита като натиск, а по-скоро като излишен пиар.

"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства, но аз съм тук, за да предам всичко, което е в моите ръце. Това е публична информация. Тези хора не са от днес и от вчера", коментира той.

"Михалев или Маджо, добавили сме и други имена от този сорт, Таки, Пепи Еврото. Цялата публична информация, която съм събрал, предавам на прокуратурата", каза премиерът и изрази надежда, че този път държавното обвинение ще си "напише домашното".

Петков е бил разпитван от двама прокурори, на които е представил списъка с 19 имена с публична информация, че евентуално са извършили корупционни и престъпни действия, заяви самият той на излизане.

Петков посочи, че главният прокурор Иван Гешев не е в предоставения списък. По думите му, до момента не е имало министър-председател, който да се е изказал по някое от имената в списъка, който предаде на прокурорите.

"Това, което всички трябва да видим е, че няма никой над закона. Аз не мога да поставям срокове. Очаквам да си вършат работата и да се занимават с казуси от огромно обществено значение - свързани с корупция и т.н. Не мога да кажа кой е виновен и кой не, но мога да кажа, че всички се нуждаем от справедливост", добави министър-председателят. "Моята критика и тази на "Продължаваме промяната" е, че не сме доволни от него като извършена крайна дейност като главен прокурор. Цялото общество би се радвало да получи оставка", уточни премиерът.

Какво каза прокуратурата?

Министър-председателят Кирил Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления. Това се казва в изявление, публикувано на страницата на прокуратурата в интернет. В него се твърди, че премиерът "не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата".

Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата, посочени от Петков, "предвид законовото задължение само и единствено на изпълнителната власт да разкрива престъпления", се казва в изявлението. Твърди се още, че прокуратурата е информирала своевременно българската общественост за предприеманите действия по разследвания, на част от посочените от министър-председателя лица.

Лена Бориславова

Ще разкажа това, с което аз мога да допринеса като участник в този разговор, тъй като бях само свидетел. Не нося огромна папка с документи, каза началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова преди да влезе на разпит във Върховна касационна прокуратура (ВКС). Тя потвърди, че има публикации, свързани с лицето Делян Пеевски, но не назова други имена на политици.

Лена повтори, че имената са ясни на всички.

"Предадени са различни медийни публикации, няма да влизам в режим на посочване на имена, за да не става повод за упреци. Знаете, че на няколко фронта има атаки срещу правителството, което възприемаме като индикатор, че сме на прав път и институциите да започнат да вършат своите действия и отговорности, с които са натоварени по Конституция", каза Бориславова.

Тя нито потвърди, нито отрече в отговор на въпросите има ли в списъка депутати от опозицията и Бойко Борисов там ли е, или присъства само през чекмеджето си? По-рано днес във ВКС бе разпитан и премиерът Кирил Петков. Той внесе списък с 19 имена на хора, свързани според него и медийни публикации с престъпността и корупцията в България. На излизане Петков съобщи, че името на главния прокурор Иван Гешев не е в списъка.

На излизане Бориславова обясни, че са я разпитвали дали е присъствала на срещата с Гешев, проведена в петък, както и по какъв начин е изготвен списъкът с имената, които предостави Петков на държавното обвинение. По думите й е обяснила, че всичко е публична информация:

"Това бе казано и на срещата с главния прокурор. Моето очакване е, след като аз и премиерът бяхме призовани заради това, че четем новините и следим медийните публикации, всеки български гражданин също да бъде призован да даде обяснения защо и как прокуратурата трябва потенциално, ако счита тези данни за основателни, да провежда разследване", заяви тя.

Коментирайки реакцията на прокуратурата, която обяви, че ще изисква информация от МВР и ДАНС във връзка със случая, Бориславова каза: "Това е друг интересен момент, доколкото по време на срещата Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията с това, че се дължат на работата на съдилищата, следствените служби и МВР и некачественото законодателство, по никакъв начин не свързано с дейността на прокуратурата".

Лена Бориславова бе категорична, че има законово основание прокуратурата да се задейства по статии в медиите. Тя не отговори на въпроса дали преди да предостави информацията на прокуратурата, премиерът е дал списъка и на МВР. На въпрос защо е изпратен списък с лица и публикации само от определени медии, тя отговори, че "Google така показва, когато се опитваш да търсиш информация".

Реакцията на президента Радев

Много ясно съм заявил, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната система, то миналото ще потърси реванш. Това е форма на институционално изнудване и аз очаквам мнозинството да застане зад премиера. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти по повод разпита в прокуратурата на премиера. По думите му правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи.

Държавният глава заяви, че е илюзия да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. "Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество", категоричен бе Радев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика