Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандал: Приемането на бюджета се отлага за следващата седмица

07 декември 2023, 09:27 часа • 2590 прочитания

Парламентът отложи за следващата седмица дебатите по бюджета за 2024 година. Това стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той насрочи извънредни заседания за понеделник и вторник (11 и 12 декември), на които ще се разгледа държавният бюджет.

Разглеждането на закона за държавния бюджет на първо четене ще бъде предложено като единствена точка в понеделник, а във вторник ще се гледат данъчните закони, за които все още нямало постъпили доклади от парламентарните комисии.

Министърът го няма

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че отлагането се налага, тъй като дебатите трябва да протекат в присъствието на министъра на финансите Асен Василев, а той в момента е на редовната си двудневна среща с останалите си колеги от страните от Европейския съюз.

Това стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да го обвини, че точката е останала в седмичната програма, въпреки че ангажиментите на министъра с били ясни още преди няколко дни. Още: Мир за бюджета в сглобката и намек здравният министър да си ходи (ВИДЕО)

"Че и лекции ми чете тука Цонев от трибуната колко сме неграмотни и не знаем как се прави бюджет", разгневи се Нинова и предложи обсъждането на бюджета все пак да бъде включено като четвърта точка от седмичната програма на депутатите. 

Предложението и не беше прието, а Йордан Цонев обясни защо се е стигнало дотук.

"Ние знаехме, че в четвъртък и петък министърът е на ЕКОФИН, затова направихме това разместване. Вчера решихме, че ще дебатираме други закони 7 часа и денят мина. Не хвърляхме боб, че вчера 7 часа ще се занимаваме с една алинея", каза той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес