Соня Ангелова не може да намери точния отговор за цялата ситуация

4145
Соня Ангелова не може да намери точния отговор за цялата ситуация
Снимка: БГНЕС

Вчерашното събиране на членовете на ВСС нямаше официален характер, то беше провокирано от събитията, развили се на заседанието миналия четвъртък – показаният от председателя на ВКС Лозан Панов СМС, получен от него от министър-председателя. Това каза Соня Найденова, представляващ Висшия съдебен съвет в предаването „Преди всички” по БНР. Тя обясни, че целта на събирането е било членовете да направят анализ на ситуацията и да вземат решение, с което да излязат от тази поредна криза.

„Тази криза е факт и в петъчния ден група членове на ВСС, на Комисия публична комуникация, решихме, че понеделник е най-късният възможен момент, в който трябва да обсъдим този въпрос и да вземем някакви мерки. Всичко, което се случи на заседанието в четвъртък, последващите изказвания, уточнения кой е препратил това съобщение до министър-председателя, от кого го е получил г-н Яне Янев, повдигнаха много въпросителни, които трябва да намерят отговори във ВСС”, подчерта Найденова.

SMS - SOS!

Никой от ВСС не бил казвал на Бойко Борисов какво предлагал Лозан Панов относно скандала "Двете каки". Това казаха вчера (18 януари) на...

Тя посочи, че за себе си все още не може да намери точния отговор за цялата ситуация, поради факта, че не знае цялата истина.

„Това, което мисля е, че ВСС трябва да направи максималното, за да се елиминират всякакви съмнения, че източникът на такова съобщение е член на съвета. Една такава комуникация, особено в рамките на провеждащо се редовно заседание, е недопустима да се реализира”, отбеляза Соня Найденова. Тя подчерта, че желанието ВСС да излезе с общо становище, разбиране и действие като последица вчера не се е реализирало. По думите ѝ, 9 от всички членове са заявили, че нямат притеснения телефонните им разпечатки да бъдат взети и оповестени.

„Струва ни се, че това е единственият начин да защитим себе си и институцията, защото и друго е важно – ВСС е длъжен да защитава независимостта на съдебната власт. Той трябва да е пример за магистратурата и тези за които работи. Трябва извън всякакво съмнение да направим необходимото, нужното, решително и смело, за да кажем, че ние не сме източникът”, коментира още Найденова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика