Станишев се измъкна от категорична позиция за санкции срещу Украйна

21268
Станишев се измъкна от категорична позиция за санкции срещу Украйна
Снимка: БГНЕС

Лидерът на социалистите Сергей Станишев се въздържа днес от ясна позиция за това да налага ли Европейският съюз санкции на Украйна. Външните министри на 28-те страни-членки ще обсъждат въпроса на извънреден съвет в Брюксел в четвъртък (20 февруари). Причина са 25-те убити при сблъсъците между протестиращи и силите на реда в Киев снощи. Евентуално решение за санкции изисква единодушие между министрите, съобщава журналистът Веселин Желев в личния си блог.

"Това е въпрос на правителството, нека съберем информация", каза Станишев пред журналисти в Брюксел. "Решенията ще се вземат в диалог, включително с полтическите сили, които са в правителството". Той допусна, че санкции може да станат необходими, "ако продължи тази агресия" – визирайки и двете страни в украинската криза, но уточнявайки, че "властите имат по-голяма отговорност".

Станишев заминава на среща в Брюксел

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заминава за Брюксел, където ще има среща на социалистите и демократите и еврокомисарите от социали...

Според Станишев, който е роден в украинския град Херсон, поставянето на на бившата съветска република пред избор между ЕС и Русия "само влошава нещата".

"Най-важното е да се спре насилието и загубата на човешки живот, политическият диалог трябва незабавно да бъде възстановен, което да създаде условия за стабилизация и функциониране на държавата. Има сили и от двете страни, които тласкат страната към разделение и това представлява най-големият риск в Украйна", каза той.

Станишев, който води и Партията на европейските социалисти (ПЕС), отрече спекулации, че ще се оттегли от този пост на предстоящия конгрес в на 1 март в Рим.

Той добави, че движението АБВ на Георги Първанов няма никакъв шанс за членство в ПЕС. Според Станишев АБВ е "идеен тюрлю гювеч", който прикрива властови амбиции. "Говори се за социалдемокрация, но в същото време много силни са патриотарските елементи", каза лидерът на БСП.

Не ме разглеждайте като евродепутат, участието ми е символично, заяви Станишев

"Нашата листа ще бъде много авторитетна, с хора, които имат политическа тежест, гражданска и човешка позиция, които ще отстояват нашата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика