Съдебната реформа предизвика сериозни спорове на Правна комисия

1797
Съдебната реформа предизвика сериозни спорове на Правна комисия
Снимка: БГНЕС

Спор заради липсата на становище на Висшия съдебен съвет (ВСС), съдиите, прокурорите, следователите, министерствата на правосъдието и на вътрешните работи от подготвяната „съдебна реформа“ се разрази между депутатите на Правна комисия.

Това стана още в началото на заседанието на комисията, чийто председател е експертът по спортно право Радостин Василев от ИТН, по време на което се обсъждат промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), целящи закриването на специализираните органи на съдебната власт и промяна на структурата на ВСС,.

ДПС, ГЕРБ, БСП, главният прокурор и съдът

Новият парламент вдига с всеки изминал ден летвата. И като интерес, и като популярност. Но вчера (22 април) вдигна летвата на най-важно...

Обвиненията бяха, че председателят на Правната комисия не е поискал становище по промените. По повод последното членът на Правната комисия Хамид Хамид от ДПС се обърна към Василев с думите:

„Г-н председател, Вие като добре подготвен юрист, може би съзнавате, че създавате прецедент. Никога в историята на тази комисия досега не се е случвало да не бъде поискано официално становище от заинтересованите страни по дадени промени, още повече, когато те са толкова кардинални. Ще останете в историята с тази си практика“, обърна се Хамид към специалиста по спортно право.

Дебатът по същество започна с обсъждане на проектите на ДБ за закриване на специализираните органи на съдебната власт, като още в самото му начало Дани Каназирева от ГЕРБ директно се обърна към вносителите, с обвинение за лобизъм, който личал зад внасянето на такива проекти, още повече директно от адвокатите на подсъдими пред същите специализирани органи лица и колко недопустима е агресията, с която „новите лица“ се отнасят към държавността и към съдебната система.

„Промените са внесени набързо и вие явно целите да хвърлите в хаос съдебната система. Дейността на специализираните институции е оценена високо от европейските институции. В докладите от ЕК се изтъква заслугата им за падане на мониторинга на България. Вашите промени са изцяло лобистки и вие искате над 300 дела за тежки престъпления да отидат в небитието. Чии интереси защитавате?“, заяви Каназирева.

Заркова: Съдебната реформа щяла да е главната задача на ГЕРБ в новия парламент, сега ще видим кон боб яде ли

"Леле! Съдебната реформа щяла да е Главната задача на ГЕРБ в новия парламент. Без майтап. Каза го току що Дани Митов - онзи, дето го ...

Думата взе и Крум Зарков от БСП, който обяви, че парламентарната му група ще подкрепи на първо четене проектите за закриване на специализираните органи.

„Една група от трима души в случая с единия законопроект, в другия – четирима, ни поставяте пистолет до главата и казвате – или приемате, че събаряме специализираните съд и прокуратура, или сте корупционери и мафия.

Подобни законопроекти би трябвало да се внасят с подписите на толкова народни представители, така, че да се гарантира тяхното приемане. А не тук трима или четирима са се наговорили да направят нещо и задължават останалите то да се случи. Освен това аз смятам, че присъдите се произнасят от съдии, а не от съдилища. Може би вие искате всички тези хора от специализираните органи да ги уволним?“, коментира и Радомир Чолаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика