Съдът засега оправда Симеонов за "кресливите жени с уж болни деца"

2692
Съдът засега оправда Симеонов за "кресливите жени с уж болни деца"
Снимка: НФСБ

С решение на Административен съд - Пловдив лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе оправдан за изказването си, по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания, които нарече "кресливите жени с уж болни деца." С решението на съдия Йордан Русев се потвърждава решението на Комисията за защита от дискриминация, съобщи Mediapool.bg.

Жалбата срещу Валери Симеонов е подадена от родители на дете с уврежда с 95% трайна нетрудоспособност. В жалбата им се посочва, че Симеонов е заявил пред репортер на своята телевизия "Скат" следното: "Този закон (за децата с увреждания) беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".

Психиатър: Простотията на високите обществени етажи у нас расте лавинообразно и повлича всички ни

"От два дни в публичното пространство и в медиите, вкл. и социалните, се вихрят размисли и страсти относно жеста на Валери Симеонов - з...

В предаването "Господари на ефира" Симеонов обяснява: "Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Очевидно в случая става въпрос за политическа кампания. Маските паднаха, в общ хор реват БСП, "Атака", някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали".

Заради случилото се, има жалба от двама родители пред Комисията за защита от дискриминация - че са обект на дискриминация под формата на тормоз по признак "увреждане" след публични изказвания на Симеонов. Комисията обаче счита, че Валери Симеонов не е осъществил дискриминация по признак "увреждане" - защото не е говорил лично по адрес на жалбоподателите и не отказвал права на техни деца, свързани с образование, обучение или достъп до частна или обществена услуга.

Административният съд счита, че комисия е извършила пълно, обективно всестранно изясняване на фактите, които имат отношение към случая. И подкрепя решението на комисията - не се санкционират абстрактни изявления.

Съдия Русев коментира, че Валери Симеонов не е целял настъпване на негативни последици спрямо тримата жалбоподатели. "Няма го и следващият елемент от фактическия състав на тормоза - накърняване достойнството и създаване на нежелана среда - частен или търговски обект, работно място, учреждение, университет, училище, религиозен храм, дом и други", пише магистратът.

Най-мекото е боклук, оттам нататък – майката, бащата

Това заяви зам.-председателят на парламента Валери Симеонов в обяснението си какъв точно жест е показал на протестиращите в Триъгълника...

Според него, Симеонов е "упражнил правото си на изразяване на мнение в унисон с основния принцип за равенство и достойнство на всеки индивид и защита честта и достойнството на личността, поради което би могъл да се ползва от правилото на свободно изразяване на мнение, което конституцията гарантира".

"Обект на защита не са определен вид мнения - коректни, добронамерени, угодни, правилни, възпитани, нерасистки, нексенофобски, особени или др., а възгледите на индивида изобщо. Дали дадено мнение е морално, благоприлично, похвално или друго, е предмет на оценка на обществото, към което това мнение е адресирано. Да се приеме обратното би означавало налагане на цензура пряко или косвено от страна на държавата, което е недопустимо в демократичното общество", пише още в мотивите на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок от две седмици.

Валери Симеонов обясни какво точно е направил с пръст при протеста на ресторантьорите

Психиатър за жеста на Симеонов към протеста: В коя държава от ЕС е възможно това?

"В коя държава от ЕС е възможно това - председателката на Парламента е наречена ПКП от министър-председателя, заместник-председател на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред украинския премиер Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

Станислав Балабанов: Докладът от комисията за митниците е внесен в прокуратурата

Вяра Тодева: Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти

Румен Христов: Не сме свалили доверие от Александър Йорданов

Глушков има нов заместник в Министерството на спорта - служител в ООН

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика