Тагарев: Ще има повече пари за армията

1154
Тагарев: Ще има повече пари за армията
Снимка: БГНЕС

"Правителството е казало "да" – следващата година да сме на 2% от БВП и в бъдеще ще поддържаме не по-малко от 2% бюджет за отбрана. Тези проценти са не само за въоръжение и боеприпаси. Те са за набиране на хора, за тяхната подготовка, за изграждане на инфраструктура. Инфраструктура, която е важна за българската армия, и такава, в която ние ще поканим наши съюзници, които са тук, за да гарантират нашата сигурност". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев днес, 20 септември, на откриването на дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" (СОРА), посветена на ползите от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. Във форума взе участие и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По думите на Тагарев, такива дискусии много помагат и именно заради тях България ще инвестира пари в "казармена инфраструктура - практически първата сериозна инвестиция от 30 години насам".

Армията губи милиони във фалирала фирма. Може да не приключим навреме базата за F-16

Заплаха от война

За Тагарев сега рискът е малък, защото Украйна е ангажирала изцяло Русия и военния ѝ апарат. Не са изчезнали, обаче, рисковете от инциденти, преднамерени или непреднамерени действия, които могат да засегнат наша територия или обекти. "Те са свързани най-вече с провокативните действия на Русия в Черно море в опита да блокира износа на зърно с търговски кораби и възможността да използва за тези цели различни средства", каза министър Тагарев в отговор на въпрос.

Същевременно, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов увери, че са предприети мерки "в колективен формат", визирайки явно НАТО. Ефтимов коментира и обезвреждането на боеприпаса, открит край с. Тюленово, като подчерта, че военнослужещите са се справили професионално и отговорно във високорискова ситуация, без последствия за екипа, гражданите и инфраструктурата.

Още: Тагарев за дрона край Тюленово: Не мога да кажа за цигара и потник, действано е по протокол (ВИДЕО)

Бойната група на НАТО в България

Военният министър добави и, че районът в Кабиле при Ямбол за изграждане на инфраструктура, която да бъде ползвана и от многонационалната бойна група на НАТО е предпочитан заради близостта му до летище и пристанище, до полигон "Ново село", както и заради железопътната и пътната инфраструктура в района. А по мнението на министъра, групата ще е от около 1000 - 1500 военни.

"В Комисията по отбрана на Народното събрание депутати от определи партии, които очевидно поддържат или направо подклаждат подобни настроения в област Ямбол, по време на изслушване по темата поставиха въпроса и препоръчаха да намерим друго място. За мен това е абсолютно безотговорно. Никога в българската история не е имало противопоставяне на това къде ще бъде армията. Напротив, мога да ви кажа, че и в България, и в световната практика, всяко населено място се бори за това да има военни на място и, ако има решения за съкращаване, то да не съкращават военните поделения, които са в съответния регион, защото това неминуемо има негативни последствия за социално-икономическото, образователното, демографското развитие на района, когато напусне едно военно поделение", заяви министър Тагарев.

Тодор Тагарев: Ще продължим да подкрепяме Украйна според възможностите ни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика