Танева остро към БСП за ПРСР: Не трябва да се учудваме, че хората не гласуват, щом говорим лъжи

4475
 Танева остро към БСП за ПРСР: Не трябва да се учудваме, че хората не гласуват, щом говорим лъжи
Снимка: НС/Actualno.com

Не трябва да се учудваме, че нормалните интелигентни хора не гласуват, а се увеличава купения вот. Ако нашият манталитет, на политици е да говорим лъжи. Това заяви днес, 15 юни, министърът на земеделието и храните Десислава Танева преди Народното събрание.

Тя прекъсна приемането на закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, за да даде обяснение след обвиненията на БСП, че по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) около 1,1 млрд. лв., ще бъдат покрити от националния бюджет заради невъзстановяване на средства от страна на Европейската комисия. 

ГЕРБ и Танева в недоумение за "спекулацията" на БСП за загубите по ПРСР

Уважаеми господа от БСП, опитът Ви да втълпите на обществото как губим милиарди по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е ж...

Програмата за развитие на селските райони нито е спряна, нито имаме изискани милиард и 100 млн. лв, каза министърът. Десислава Танева показа писма от Европейската комисия и обвини БСП, че лъже в коментарите си за санкциите и невъзстановените пари от ЕК.

Като доказателство тя показа платежните от тази сутрин, с които са били възстановени "поредните над 100 млн. лв." по ПРСР. Тя обясни, че вчера, когато за първи път се е появила информацията за спряната селска програма са били разплатени 100 млн. лв.

"От датата на писмото до днешна дата са разплатени по новата ПРСР близо 200 млн. лв. Можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от Комисията, ако програмата беше спряна", каза Танева.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в писмо на ЕК се посочва, че има неотстранени грешки в провеждането на обществени поръчки по ПРСР и неправилно изчисляване на сумите от сертифициращия орган. Малко след това зам.-министърът на земеделието Васил Грудев отговори: "Наистина има такова писмо, само че става въпрос за осчетоводяването на програмата. В писмото на Комисията има въпроси към сертифициращия орган, безспорен факт. Сертифициращият орган в момента работи по отстраняване на коментарите на ЕК". Той заяви, че това в никакъв случай не означава, че има спрени пари, наложена глоба и невъзстановени разходи.

Десислава Танева: Корнелия Нинова лъже, няма да плащаме за кражби по ПРСР

Да, думите на Корнелия Нинова звучат отвратително. Няма нищо вярно от това, което тя каза вчера (14 юни). Трябва да ползваме минимална ...

Днес Танева обясни, че става въпрос за писмо, което касае доклада на сертифициращия орган за разплащанията за миналата година/ То е било получено през април, а преводът на български е от 9 юни. Министърът на земеделието заяви, че в писмото пише, че сметките няма да бъдат уравнени към май. Тя все пак заяви, че ако наистина има големи грешки в най-лошия вариант хипотезата е, че Европейската комисия сама ще направи одит.

"Земеделието е национална отговорност... Ние сме българи, трябва ли дребните ни политически амбиции, да стават повод да бъде компрометирано доверието към българската земеделска помощ", каза земеделският министър. По думите й европейските програми не са за усвояване на пари, а за подкрепяне на политики за развитието на сектори.

"Политическият дебат не може да бъде гръмки лозунги, фрази, които не кореспондират на фактите, и не допринасят за развитието на политиките", каза Десислава Танева. 'Трябва да се придържаме към фактите и преди всичко към националния интерес", заяви още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика