Тодор Тагарев: Подкрепата за Украйна ще създаде благоприятни условия за прекратяване на войната

2592
Тодор Тагарев: Подкрепата за Украйна ще създаде благоприятни условия за прекратяване на войната
Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев участва в първия ден от срещата на министрите на отбраната на НАТО, която се провежда в Брюксел.

Срещата започна със заседание на Съвета НАТО-Украйна, на което беше разгледано прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс. Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация във връзка с руската агресия, както и плановете за реформи в страната. Съюзниците продължават да оказват помощ на страната, включително чрез Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна и да полагат усилия за гарантиране на оперативната съвместимост на украинските сили с НАТО.

Още: Борисов критикува Тагарев: Да не се хвали, че сам е дал техника и оръжия на Украйна

В своето изказване министър Тагарев подчерта, че създаването на Съвета НАТО-Украйна демонстрира високото ниво на отношенията между Алианса и Украйна и дългосрочния ангажимент на НАТО. Във времена на продължаваща война, политическата подкрепа има значение. Практическата подкрепа е предпоставка за създаване на благоприятни условия за прекратяване на войната и заедно с решителността, смелостта и героизма на бранещите Украйна, както и устойчивостта на украинското общество, ще доведат до постигане на мир, изтъкна министърът на отбраната. Резултатите от войната ще определят бъдещето на Украйна и ще формират бъдещата европейска и глобална архитектура за сигурност.

Още: Тагарев: Заради Русия ни е бил отказан ремонт на ракетите за С-300

Непосредствено преди началото на срещата днес министърът на отбраната Тодор Тагарев взе участие в регулярната среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна (UDCG), която координира предоставянето на военна помощ на Украйна. Президентът на Украйна Зеленски благодари за подкрепата на всички страни, участващи в групата. В изказването си министърът на отбраната подчерта, че България продължава да подкрепя Украйна в нейните усилия за противодействие на руската агресия.

Още: Премиерът: Тодор Тагарев си върши чудесно работата като военен министър

В рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, министър Тагарев и министър Умеров подписаха Меморандум за намерение между двете министерства. Основната цел на меморандума е да предостави по-широка политическа рамка за сътрудничество в двустранен и многостранен формат за консолидиране на усилията за подкрепа на мира и сигурността в Европа. С него страните потвърждават готовността си да засилят сътрудничеството помежду им в области от взаимен интерес като отбранителна политика и политика за сигурност, военно-техническо сътрудничество, развитие на военното образование и наука и др.

Още: Украйна иска нова военна помощ, списъците са дълги. Говори военният министър

В Главната квартира на НАТО министърът на отбраната проведе среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи. Двамата обсъдиха ключови въпроси от дневния ред на Алианса, свързани с изпълнението на решенията от срещата на върха във Вилнюс и сигурността в Черноморския регион, като стратегически важен за Алианса. Министър Тагарев информира за предприетите стъпки на национално ниво за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО. В отговор на продължаващите руски провокации, България подкрепя повишаване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, както и необходимостта от съвместни действия на съюзниците от региона за засилването на способностите на Алианса за ситуационна осведоменост и намаляване на рисковете от морски мини.

Министрите на отбраната на България, Гърция и Румъния подписаха писмо за намерение за подобряване на системата за доставка на горива за съюзниците от Източния фланг на Алианса.

Осъществи се и тристранна среща между министрите на отбраната на България, Румъния и Турция относно провеждане на съвместни действия за борба с минната опасност в Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Никола Минчев призна, че комисията "Нотариуса" в НС не е разплела нито един възел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика