Тома Биков: Или ще блъснем някъде държавата и тя ще се разпадне, или ще започнем да се държим като нормални хора

2137
Тома Биков: Или ще блъснем някъде държавата и тя ще се разпадне, или ще започнем да се държим като нормални хора
Снимка: БГНЕС

Имахме по-скоро разговори. Дори колегите от другите партии уточниха, че това не са преговори. А по-скоро един начален разговор, в който да можем да проверим, макар че знаем основните посоки на останалите политически сили, а те нашите – доколко сме склонни да направим определени отстъпки. Не сме говорили за нито една личност, нито за кандидатура за министър, нито за кандидатура за министър-председател. Това заяви пред NOVA News Тома Биков от ГЕРБ-СДС, коментирайки проведените в четвъртък разговори с БСП, ДПС и ИТН.

По думите му ГЕРБ ще постави въпроса за списък с имена, така, както направи с „Продължаваме промяната”. „Когато имаме яснота за бюджета, за програмата – какъв ще бъде срокът. Аз лично съм от хората, които смятат, че трябва да работим за мандат от 4 години. Защото това е нормалното, когато се структурира едно управление. Логиката за мандат от 6 месеца е, че може да се стигне до това. Всичко зависи от задачите, които ще се поставят пред едно такова правителство и какво ще може да свърши то за това време. Но 6-месечният формат и вариант предполага, че този кабинет трябва да приеме бюджета и някакви важни закони във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, след което да отидем на избори и да се върнем в изходна позиция”, каза той.

Тома Биков: Готови сме да управляваме с ПП - ДБ на паритетен принцип, няма да ги обгрижваме

"Постигаме сериозно ниво на съгласие и по отношение на законодателната програма, и по отношение на програмата за управление. Когато се ...

Биков подчерта, че дори след нови избори ситуацията няма да се промени съществено. „Моята прогноза е, че на нас ни предстои да живеем в една ситуация на напрежение много дълги години. Не мисля, че това политическо напрежение, дори политическата криза, в която сме, да бъде решена по един ефективен начин – тя ще отмени факта, че в българското общество живее в един цивилизационен разлом”, посочи той.

„Не съм голям оптимист. Не мисля, че политическият елит ще се справи с тази ситуация. Не с правителството. То може да се направи. Аз виждам изключително ниско ниво в тази група от хора, които са в градския център и по-космополитни. Те са си избрали изключително неграмотно политическо представителство. Абсолютно неспособни хора ги представляват в НС. И те трябва да го знаят. Предполагам, че скоро ще го разберат, защото това не може да се скрие. Това са хора, които не могат да постигнат нито една цел – нито национална, нито партийна, нито лична. Това са хора, които не знаят защо са в политиката и нямат никакъв интелектуален капацитет да се борят за каквото и да било. За съжаление сме в една лодка с тях”, категоричен бе Биков.

Той коментира и преговорите с БСП, ДСП и ИТН. „Не съм аз човекът, който ще коментира кой става за министър. Мога да кажа кой не става. Асен Василев не става за министър. Той и тази група не трябва да бъде пускана в изпълнителната власт. Да си стоят там, където са го пратили хората. Моето мнение е, като казвам кабинет от личности, по-скоро разбираме правителство, което ще зависи от НС. За различните политики ще търсим различни мнозинства. В този смисъл личностите в този кабинет трябва да са достатъчно търпеливи и достатъчно комуникативни, за да намерят подкрепа за своите политики”, каза депутатът от ГЕРБ.

„Ясно мнозинство по определени позиции няма как да има. Имаме различия. Но може би това е начин за сформираме едно стабилизационно правителство. Това не означава, че е стабилно. тези стабилизационни периоди не продължават в България толкова кратко“, коментира Биков.

Нивото на компетентност в ГЕРБ е поне 10 пъти по-голямо. Имаме потенциал да излъчим поне 3-4 кабинета

Това заяви едно от редовните остриета на ГЕРБ във вербалните телевизионни цунамита Тома Биков, коментирайки какъв състав на правителств...

„Трябва да сме наясно, че за да говорим за политики и бюджет, трябва да изберем правителство. Говорим си с колеги, които казват, че ще подкрепят, „това, в което вярваме, но кабинет няма да подкрепим“. Ами като не го подкрепите, пак ще идем на избори. И с ПП договорихме тримесечна законодателна програма, но от нея няма смисъл, ако няма правителство. И те казват, „за да има правителство – да си наредим партийните секретари – кой полуграмотен, кой сега завършил училище”. В политически план те са полуграмотни, част от тях са и напълно неграмотни, начело и с лидерите им”, подчерта той.

„Това трябва да спре. Или ще блъснем някъде държавата и тя ще се разпадне, или ще започнем да се държим като нормални хора. И ще престанем да ходим след хора, които не знаят къде се намират и цял живот разтягат локуми. Напът сме да си разпаднем парламентарната република, защото, когато един парламент не е в състояние да изпълнява основната си задача, а тя е да си излъчи управление на страната и изпълнителна власт - тогава какъв е смисълът от него?“, попита Тома Биков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика