Транспортният министър видя проблемите в БДЖ, но ще се съди с ЕК за посочен от Брюксел проблем

4216
Транспортният министър видя проблемите в БДЖ, но ще се съди с ЕК за посочен от Брюксел проблем
Снимка: БГНЕС

Има одит от звеното за вътрешен одит на БДЖ, който е свързан с подвижния състав. Изпълнителният директор е възложил на други служители да направят проверка, свързана с дисциплинарната йерархична структура. В ДАНС е пратен предварителният одит – тези, които следят за йерархичната структура, не следят за спазване на вътрешните правила. Назначил съм одит, който да приключи в края на месеца. Проблемите в БДЖ са немалко – свързани са с планирането и провеждането на обществените поръчки, с извършването на ремонти, на доставки, на спазване на амбициозния график. Това разказа за ситуацията в БДЖ транспортният министър Росен Желязков пред Нова телевизия. По думите му, заради ситуацията оптимизацията на БДЖ била неиминуема, което включвало и намаляване на състав.

Попитан дали в БДЖ се правят фиктивни проверки за безопасност и имало ли е конкретен случай, при който локомотивът на влака от София за Бургас буквално е щял да се разпадне – защото е изпаднал капакът на редуктура и зъбно колело на тягов директор, Желязков отговори, че тепърва проверка щяла да показва всичко. Няма да допусна в жп дружествата да има компроментиране с безопасността, обеща Желязков. Той даде и статистика - от 299 локомотива в движение били под 180, а от тях малко над 120 се нуждаели от ремонт.

Росен Желязков: Оставките в БДЖ не означават зле свършена работа

Основният мотив за искането на оставките на тримата директори на БДЖ е лошата комуникация между тях. В никакъв случай прекратяването на...

На въпрос какво ще правим с поредното мъмрене от ЕК за жп транспорта и липсата на независим разследващ орган, транспортният министър обясни, че имало разследващ орган, но бил в рамките на транспортното министерство. Не считаме за удачно да правим още един орган, коментира Желязков. Имаме спор с ЕК, който ще отиде в Европейския съд, добави той.

Политическата ситуация

Обективни предпоставки за падане на правителството няма дотолкова, доколкото има разнородни причини за протест. Исканията не са адресирани, защото правителството няма отношение към неща като санкциите срещу Иран и вдигането на цената на петрола. Това е предпоставяне за усещане на ситуация на несигурност, което може би търси ескалация преди зимата, когато има по-високи сметки. Не сме обаче в ситуация на "управляващите не могат, управляваните не искат", обясни Желязков положението с цитат от Ленин.

Според него правителството си изпълнявало програмата и вдигало доходите, затова недоволството било "по принцип". Транспортният министър обяви и, че увеличението на данъците върху старите автомобили имало повече конкретика от обявяването – че например съответният Общински съвет има роля в определянето му. Той подчерта, че президентът не е обединител и никога не е бил, защото държавният глава се издига от политическа партия.

Удължиха с година срока, даден на БДЖ да върне държавен заем

Кабинетът прие постановление, с което одобри удължаването на срока, който бе даден на БДЖ да погаси заема си, взет от държавата през ав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика