Тука има-тука нема съкращения в парламента

25267
Тука има-тука нема съкращения в парламента
Снимка: БГНЕС

В задочен спор по медиите влязоха председателите на 42-то и 43-то Народни събрания Михаил Миков и Цецка Цачева. Темата? Съкращенията в парламента.

Първо вчера председателят на БСП написа в профила си във Facebook: "Научих, че г-жа Цецка Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание. Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина"*.

Очаквано Цецка Цачева е новият председател на парламента

Цецка Цачева е новият-стар председател на Народното събрание. Тя беше избрана с 219 гласа „за”, против бяха „12&rdquo...

По-нататък бившият министър на вътрешните работи обяснява, че е закрит е отделът за анализ на ефекта от законодателството, "който имаше за основна задача да следи за качеството и хомогенното прилагане на законите".

Сериозно ощетена е програмата „Студенти на стаж в парламента”, която беше тотално пренебрегната и при предходното управление на ГЕРБ. Уволнени са десетината току-що завършили юристи, които са били назначени от предишното ръководство в Народното събрание, за да трупат опит и да получат своя шанс за развитие в България.

"Голямата част от тези хора нямат нищо общо с БСП, никога не са работили в партийната ни централа. Уволнените са хора с висше образование, с квалификация и идеи, които няма да останат реализирани в 43-тото Народно събрание под председателството на г-жа Цачева", допълва Миков.

Според него случилото се не е нищо друго, освен дребнава политическа чистка. В допълнение председателят на БСП е категоричен: Това е проява на краен, безогледен и арогантен стил. Това не е реваншизъм, защото в 42-рото Народно събрание подобни чистки не е имало.

Категорично не приемам твърденията, че в Народното събрание е имало масови чистки. Това каза за агенция „Фокус” председателят на 43-то НС Цецка Цачева. Тя добави, че доказаните експерти трябва да бъдат спокойни. Трябва да се притесняват онези, които са назначени във времето, когато не е имал действащ парламент.

Цачева: Ще бъдат положени максимални усилия за създаване на кабинет

Емоцията е много силна. Публично от парламентарната трибуна бе обявена позицията на партия „Атака“. Приемам аргументите на ...

Цачева даде пример с директора на приемна и обясни, че назначаването му се е случило в края на месец юли, когато вече е било ясно, че 42-то Народно събрание отива в историята.

Според шефа на парламента зад твърдението, че в НС се извършват масови чистки се крият следните факти: 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание.

Цачева посочи и най-фрапантните примери: „На 7 юли 2014 г. в отдел „Студенти” на стаж от парламента са назначени 6 служители, забележете на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време. Четирима други служители в последния момент са назначени в хранителния комплекс, трима шофьори са назначени в гаража на Народното събрание. Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: „Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент?”, попита Цецка Цачева.

По това време няма депутати, журналисти, гости или делегати в НС. „Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това”, коментира председателят на 43-я парламент.

Цачева даде и пример, който по нейните думи е потресъл цялата администрация: „В парламентарния пресцентър са били назначени две служителки, които след края на мандата на предишния парламент в продължение на два месеца не са идвали на работа, не са влизали в двете сгради на Народното събрание, а са получавали заплати. Чашата на възмущението прелива на всички сегашни служителите на администрацията, когато по инициатива на Главния секретар, малко преди конституирането на новия парламент, те се появяват само, за да вземат обезщетение от по четири работни заплати, като всяка една заплата е между 2400 – 2500 лв.”.

Миков за кабинета: Нищо не е ясно, докато не се случи

Диалогът продължава. Очевидно е, че трябва в рамките на 43-тото НС да се формира мнозинство. Мнозинството, както е решено от избиратели...

*Правописът и в двата цитата е запазен

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика