В очакване на проектокабинета на „Има такъв народ“: Партиите с първи коментари и позиции

5138
В очакване на проектокабинета на „Има такъв народ“: Партиите с първи коментари и позиции
Снимка: БГНЕС

Днес ще стане ясно какъв е съставът на проектокабинета и кое е предложението за министър-председател на първата политическа сила „Има такъв народ“, след като точно в 17:00 ч. президентът Румен Радев ще им връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство.

„Виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог, се чуват атаки срещу служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет", коментира държавният глава рано сутринта.

"България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство. Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите. Затова ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ днес в 17:00 ч. Оттам нататък действаме по процедура“, допълни Румен Радев.

В кулоарите на парламента от партия "Има такъв народ" (ИТН) заявиха, че името на предложения от тях премиер ще стане ясно не по-рано от 17:00 ч., когато президентът им връчи проучвателния мандат. Все пак те повдигнаха леко завесата, като заявиха, че той ще бъде добър професионалист, отговорен, морален и достоен човек, "който да свърши работа".

"Разчитаме приятелският огън да спре и да работим", коментира Станислав Балабанов от ИТН.

На въпрос дали се чувстват притиснати от това, че мандатът ще им бъде връчен още днес, от партията заявиха: "Президентът е в абсолютните си правомощия да прецени кога да връчи този мандат, ние сме подготвени и сме готови да вървим по Конституция. След като се връчи мандатът, ние ще следваме стъпките и ще запознаем всички с личността на министър-председателя, както и с биографиите и личностите, които сме подготвили за един бъдещ кабинет. Парламентарните групи ще имат достатъчната възможност в рамките на 1 седмица да се запознаят, да коментират, да обсъждат, да продължим, ако те преценят, разговорите. И все пак крайният резултат ще покажат бутоните в пленарната зала".

Според Балабанов, всичко е било наред, всички лидери от партиите на протеста след проведените консултации с ИТН са излизали и са казвали пред медиите, че гледат в една посока. "В един момент тръгнаха да предлагат конкретни имена, за които има конкретни факти. Едно от най-лошите неща за всички нас е, когато харесваме публични личности и разберем истината за тях", каза депутатът.

Той обяви, че в рамките на една седмица, ще очакват да видят дали преговорите ще продължат и дали Христо Иванов ще разбере какъв е смисълът, заради който са се събрали в тази сграда. "В противен случай в момента в зайчарника се случва едно потриване на ръце и един сеир, които наблюдават отстрани. Аз не искам да го допускаме това нещо. Идеята беше да срутим този модел. Затова сме се изправили", каза той.

На въпрос от кого очакват подкрепа за бъдещо управление, Балабанов посочи партиите, с които винаги до този момент са водили конструктивни разговори - "Демократична България", "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Последва мигновена реакция и на останалите партии.

"Никой не ни е казал кой е кандидатът на "Има такъв народ" за премиер", заяви пред журналисти в Народното събрание Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Въпреки че, доколкото разбирам, само след няколко часа президентът ще връчи мандата на този премиер, ние не знаем все още кой е той", коментира Мирчев и изрази надежда поне в тези няколко часа до връчването на мандата да им бъдат казани кои ще бъдат министрите, когато се иска подкрепата на ДБ.

"От самото начало и в разговорите с тях, и публично ние сме искали да знаем кои са имената в Министерския съвет. Изрично сме казали, че не искаме наши министри, но искаме да знаем кои са хората, които ще поемат тази отговорност. До този момент имена не са ни предоставяни по никакъв начин", каза Ивайло Мирчев.

На въпрос дали ще искат нова среща с ИТН, Мирчев каза, че е имало доста срещи и на тях са питали кои ще бъдат министри и отговор не са получавали.

"Топката винаги е в мандатоносителя, те искат нашата подкрепа", завърши той.

По-рано председателят на ДБ Христо Иванов коментира пред NOVA създалото се напрежение последните два дни с „Има такъв народ“ и заяви, че са готови да продължат разговорите с цел съставяне на правителство, но паралелно с това отправи нова порция критики.

„Цялото изказване на г-н Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат. Получи се разминаване между твърдения и реалности”, посочи Иванов и допълни: „Ако поставим равен знак между ДПС и ГЕРБ и ги изолираме от възможността да влияят върху управлението, ние сме готови да продължим разговорите и да дадем подкрепа на този кабинет”, поясни Иванов.

„Чували ли сте да нарека някого мръсен човек? Всъщност някой иска ли да поеме отговорност за това да има управление, и то такова на промяната, или някой иска да си измие ръцете? Да не си мисли някой, че ние сме смокинов лист, зад който да се скрие друга форма на управление”, заяви председателят на „Демократична България“.

Междувременно в коментарите се включи и Мая Манолова.

"Казахме, че не желаем министри и властови позиции и не предлагаме хора и не се опитваме да внедряваме на хора", заяви тя във връзка с изострения тон между ИБГНИ, ДБ и ИТН около съставянето на правителство.

"Но, сме казали ясно - политиките са важни, но са важни и хората, които ще ги реализират. Имаме очаквания високият стандарт, зададен от служебното правителство да видим и в новия състав. И не бихме подкрепили кабинет, в който се вижда влиянието на ДПС, ГЕРБ и олигархически кръгове. На приятелски кръгове на досегашната власт", категорична беше Манолова.

Мая Манолова подчерта за пореден път, че отговорността за съставянето на кабинет е на първата политическа сила."Те ще правят правителство на малцинството. Те, не ние. Пак ще повторя, че нашите 13 гласа в нито една парламентарна конфигурация не са решаващи", допълни тя.

Не закъсня и коментарът на парламентарна група на ГЕРБ. Те потвърдиха още веднъж, че остават опозиция в този парламент и няма да преговарят с никого.

"Ние сме заявили, че сме опозиция от първия ден на сформиране на това Народно събрание. Разговорът като цяло придобива комичен характер - рептили, боклуци, мръсници... Това са цитати, не мои думи, аз не ползвам такива изразни средства. Ние сме опозиция и не искаме да имаме нищо общо с партиите, които преговарят", заяви в кулоарите на НС Десислава Атанасова от ГЕРБ.

По думите й, те са единствената партия, която в продължение на 12 години са държали извън властта и БСП, и ДПС.

"Това са фактите. А какво става в момента в разговорите между различните групи, лобита и борбата им за министерски постове, нас не ни касае", допълни Атанасова.

"Ние се надяваме, че все пак ще успеят да си разделят порциите в държавата, баницата и министерските кресла", посочиха още от ГЕРБ.

И председателят на БСП Корнелия Нинова се включи в задочния дебат и коментира предстоящите позиции на левицата около формирането на ново правителство.

„Преговорите, които водихме с ИТН по политики, приключиха. Удовлетворени сме от тези преговори, постигнахме най-висока степен на съгласие по приоритетите", каза Нинова.

По думите й постигнатото съгласие по приоритетите трябва да залегне в споразумение, чиято форма ще продължи да се обсъжда.

"Ще изчакаме обявяването на премиера на състав на Министерски съвет и ще вземем окончателното си решение след като ги чуем и свикаме Националния съвет на партията, за да се произнесе“, заключи червената лидерка.

 

ОЩЕ: 

Неофициално: Ето кой е кандидатът за премиер на партията на Слави

Слави Трифонов и компания - акъл не щат, а Сарай?!

Депутатите на Шрьодингер - обща снимка, на която ги няма 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика