Валентин Радев: 57 млн. евро са усвоени до момента за охрана на границата

2899
Валентин Радев: 57 млн. евро са усвоени до момента за охрана на границата
Снимка: МВР

До момента са усвоени, договорени и разплатени 57 087 659 евро от 160-те млн. евросредства за охрана на границата.

Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинг за Управленската програма на правителството в частта „Обществен ред и сигурност“, предаде агенция "Фокус".

Министър Радев изтъкна, че е удължен срокът за усвояване на тези 160 млн. евро европейска солидарна помощ. По думите му тези 57 087 659 евро са приблизително 35% от цялата сума. Министър Радев уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15,5 млн. евро.

Той допълни, че други 41 процедури за около 32,5 млн. евро са в процес на подготовка. Радев поясни, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика.

Валентин Радев: Не се връщат мутренските времена, убийствата са в пъти по-малко

Пише се по медии, че се връщат мутренските времена, но ще ви дам статистика - 491 убийства годишно сме имали в началото на прехода, док...

Actualno.com припомня, че миналият септември 2016 г. Европейският съвет реши от бюджета на Европейската комисия да се отпуснат 160 млн. евро, които по-рано българският премиер Бойко Борисов поиска за охрана на границата ни срещу бежанската вълна.

Новината тогава дойде от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата на европейските лидери в Братислава. Юнкер специално придружи Борисов пред българските медии, за да обяви, че искането на страната ни ще бъде изпълнено.

Другите приоритети на МВР

Сред приоритетите на Вътрешното ведомство са повишаване на сигурността на страната, минимизиране на рисковете за национална сигурност. Издадена е заповед на премиера за работна група до края на октомври.

Миграционна политика и недопускане не незаконни мигранти е вторият приоритет. Афганистан и Ирак са страните, от които граждани регулярно са връщани. Повишаване на капацитета за охрана на границата е част от приоритета.

Валентин Радев: Знаем, че заплатите трябва да бъдат увеличени, кога и как не можем да се разберем

И ние, политическото ръководство, и те – синдикатите, знаем, че заплатите са ниски и трябва да бъдат увеличени. Кога и как не мож...

Противодействие на корупцията и тероризма - бърз обмен между партньорските служби, също са сред приоритетите на вътрешното ведомство.

Друг приоритет са действия срещу телефонните измами. Сформиран е самостоятелен отдел в полицията, който да се занимава само с този вид престъпност. Предстои сформиране на работна група от прокуратура, полиция и следствие, която да извърши анализ и да предложи мерки срещу тези измами. Имаме напредък относно закупуването на румънски сим карти, които използват телефонните измамници, обясни още Радев, цитиран от БГНЕС.

Противодействие на трафик на хора, киберпрестъпност също са част от мерките, които МВР трябва да изпълни. Като част от борбата с престъпността в мрежата, ще бъдат следени социални мрежи за незаконни материали, които ще бъдат премахване на незаконни материали, които333 да бъдат премахвани.

Друг приоритет е борба срещу всеки сигнал за корупция, като тук се очаква роля да изиграе новият Антикорупционен закон.

Кадровите реформи в системата

Вътрешният министър: 77 българи са заплаха за Турция? Недостоверно е

„77 българи, които са попаднали в „черния списък” на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с те...

778 нови полицаи са назначени в първите 7 месеца на годината. Мантра е, че няма желаещи за полицаи, мята Валентин Радев, като даде пример, че като по 10 души са желаещите за едно място. 197 е бил броят на назначените полицаи през миналата година. 228 пък са новоназначените пожарникари.

„Ще настояваме като постоянна мярка в бюджета на МВР за оборудване и униформи. Пълно постигане на видеонаблюдение на общините в криминогенните райони, също. МВР е изпратило помощ навсякъде, където се е поискало“, обясни Радев.

Следващата мярка е двойно увеличаване на капацитета на МВР от 1000 на 2000 души.

„Надявам се сектор "Сигурност" да бъде подпомогнат в следващия бюджет, не знам с колко, защото първият приоритет на кабинета е образованието. Мотивацията на служителите е много важна.има мерки за нея-една от тях е свързана с възнаграждението, какви заплати получават полицаите,ще се увеличават ли, колко и с как. Вече желаещите за полицаи минават бройките, 10 за 1 място“, каза вътрешният министър.

Oт друга страна, той изрази мнение, че не само в Асеновград, а и в други горещи точки трябва да има полицейски управления. Кметът на общината Емил Караиванов обещал до края на месеца да подготви временна постройка за полицейско управление. „Ние сме готови с щата. В момента се проверява дали по всички други горещи точки, свързани с такива случаи, е имало полицейски управления, за да може ако няма да се открият такива. Това може да стане заедно с местните власти“, каза още Валентин Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика