ВСС не е съгласен да се дават премии на спецмагистратите със закон

2519
ВСС не е съгласен да се дават премии на спецмагистратите със закон
Снимка: БГНЕС

Необоснована привилегия - така ВСС определи премията от 6 заплати годишно за магистратите и служителите в специализираните съд и прокуратура.

Идеята за тази премия идва с предложение от народни представители на ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и ДПС за промяна в Закона за съдебната власт. Депутатите смятат, че този бонус ще е стимул за "специалните" магистрати заради бъдещата им натовареност по случаи и дела с корупция, особено по високите етажи на властта. На поправката в закона ѝ остава само да мине на второ четене в пленарна зала.

Начертаха пътя към следващия Цацаров

Въпреки множеството съмнения и неясноти, ВСС потвърди избора на Георги Чолаков за председател на ВАС. С което недвусмислено показа как...

"Това ще е необоснована привилегия, която не е обвързана нито с естеството на работата, нито с натовареността на специализираните съдилища. Не се очертава фактическа и правна сложност по делата, която да е различна от разглежданите от общите съдилища. Това е неоправдано изменение на закона, поради което ние се противопоставяме", се казва в становището на ВСС, което ще бъде пратено на парламента и което е цитирана от в. "Сега".

Относно натовареността на "специалните" прокурори и магистрати СГС представи статистика, която сочи, че броят на делата за мащабна корупция по високите етажи на властта е доста малък.

Драгомир Кояджиков, който беше спецсъдия, преди да стане член на ВСС, коментира, че има нужда от увеличение на заплатите за съдебните служители в спецзвената и в Софийския районен съд. Той бил против това да става със закон, но ВСС трябва да намери решение, защото те са твърде натоварени. През последните шест години 25 от 40 служители са напуснали спецсъдилищата. Причината била, че няма стимули да остават там на работа заради дългите съдебни заседания, продължаващи по 7-8 часа. Те отивали на работа в Софийския градски съд, Административния съд - София град и Софийския военен съд.

Пленумът на Висшия съдебен съвет не се съгласи и с проекта за бюджет на съдебната власт, предложен от Министерството на финансите. Съветът залага 629 млн. лв. разходи за догодина, а Министерството на финансите му "отпуска" 590 млн. лв. Обикновено разминаването в сметките е от порядъка на 50-100 млн. лв. Ако бъде приет проектът на държавата, ще има недостиг от 4 млн. лв. за предвижданите за спецправосъдието бонуси. Не е съобразено и увеличението на заплатите в системата, до което ще стигне след вдигането на възнагражденията в бюджетния сектор. Недостиг се очертава и за възнаграждения на съдебните заседатели, както и за консумативите и издръжката на новите сгради на Софийския районен съд и на Софийската районна прокуратура. Кадровиците обаче признаха, че за поредна година не са усвоили средствата, отпуснати им за капиталови разходи.

ВСС избра отново Георги Чолаков за шеф на ВАС

С 20 гласа "за" пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния администрат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика