Вътрешният министър: Администрацията на МВР е всъщност минимална

3082
Вътрешният министър: Администрацията на МВР е всъщност минимална
Снимка: МВР

Администрацията на МВР е сведена до минимума, който е необходим за нейното функциониране. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Обществото трябва да има уважение към полицая и да изпълнява неговите нареждания, когато те са дадени по законов ред, за да срещне и обратното отношение. Да, има колеги, които не спазват етиката, и ние взимаме мерки, когато установим нарушенията, но процесът е двустранен. Аз като бивш полицай и вече министър ще работя точно върху това – за да убедим обществото, че трябва да имаме по-високи заплати, ние трябва да му покажем, че работим за неговата сигурност. А това минава към отношението и към жертвите на престъпленията, и към гражданите, отиващи за чисто административни услуги“, обясни Маринов.

България е с едни от най-лошите показатели в ЕС по брой загинали на пътя

Пътнотранспортните произшествия и последиците от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а и в глобален ма...

Той посочи, че за да се смени целият автопарк на полицаите, се изискват много пари. „Използваме механизми, които са по програми на ЕС – например за високо проходими автомобили за държавите, които са външна граница на ЕС. Но си остава проблемът за дирекциите във вътрешната част на нещата и работим по въпроса да се завърши обществената поръчка“, коментира вътрешният министър.

Запитан дали има полицейско присъствие във всяко населено място, той отговори, че МВР се стреми към това. „Но няма как да има постоянно присъствие на полицай във всяко село например. МВР през годините е намалено с около 30% като личен състав. В момента разполагаме с определен ресурс, който тепърва се укрепва. Вече имаме около 1700 назначени, от които през това време около 600 напуснали. Т.е. имаме около 1100 полицаи, които работят на терен. Те са разпределени към областни дирекции, където има свободни места, за да се засили присъствието в малките населени места. И голяма част от тях са назначение в Дирекция „Жандармерия“, която е с мобилна централна функция“, обясни Маринов. Той обясни, че областните директори решават къде да има 24-часово полицейско покритие в зависимост от оперативната обстановка.

Попитан дали са нужни съкращения в МВР, за да се икономисат средства, Маринов коментира, че системата работи в несигурност за служителите. „Смятам, че в момента администрацията на МВР е сведена до минимума, който е необходим за функционирането ѝ. Трябват пари за компютри и софтуери, за да се замени работата на човек. Ако има още съкращения, това означава да започне да куца обслужването на гражданите. Аз смятам, че част от административните услуги не трябва да се изпълняват от МВР, за да се освободи ресурс за изпълнение на чисто полицейска дейност. Така че нека да укрепим системата и да дадем възможност за по-дълъг хоризонт за развитие на полицаите и да търсим финансиране за техните основни нужди, за да бъдат те полезни за обществото“, каза вътрешният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика