"Възраждане" с позиция за случващото се в Афганистан

2805
"Възраждане" с позиция за случващото се в Афганистан
Снимка: Пресцентър на Възраждане

"Възраждане" изпрати писмо до г-н Светлан Стоев, служебен министър на външните работи, г-н Георги Панайотов, служебен министър на отбраната и г-н Пламен Тончев председател на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС)

В него изложи позицията си по отношение на становището на България за случващото се в Афганистан.

Стена на турската граница ще спира афганистански бежанци

Бельо, празна бутилка и свежи отпечатъци от стъпки издават признаци на мигранти, които се промъкват около нова стена по границата между...

Към момента там има български граждани, които не знаят кога и от къде ще бъдат евакуирани.

Ние от Възраждане призоваваме Министерството на Външните работи и Държавна агенция национална сигурност да се свържат със сънародниците ни в Афганистан с точна информация кога и как ще бъдат евакуирани. Сънародниците ни да бъдат евакуирани и да бъдат върнати в България час по-скоро, за да не бъде в опасност живота им, пишат в обръщение до медиите от партията.

"Преди българската държава да подкрепя ООН и декларации, които изразяват подкрепа за афганистанския народ, е задължително да се погрижи за това всички български граждани да бъдат в безопасност.

Във връзка с това и по отношение на задаващата се бежанска вълна, от "Възраждане" сме категорични, че границите ни не могат да бъдат отворени за бежанци.

Към момента България се намира в икономическа, социална и политическа криза, а вероятно и в предстояща здравна такава. Ситуацията в страната ни предполага съсредоточаване на усилията на всички политически партии за разрешаването на стоящите пред България въпроси.

Ще приемаме афганистанци, само ако имаме национален консенсус

На заседанието на Министерския съвет било обсъдено страната ни да се включи в общата европейска схема за прием на афганистанци. Това за...

В тази ситуация сме категорични, че страната ни не е в състояние и във възможност да оказва каквото и да е съдействие на бежанци, тъй като в границите на самата България по-голяма част от населението има нужда от помощ, която държавата не му оказва. Ще потвърдим казаното с два примера: по-голяма част от пенсионерите ни живеят под социалния минимум и реално са бедстващи, за които помощ няма и то в собствената ни страна, смъртността в страната ни е толкова висока – все едно сме във война и др.

Във връзка с това ние от "Възраждане" сме категорични, че няма да допуснем страната ни да е гостоприемник на бежанци, дори и уж преминаващи през нея. Заедно с нуждаещите се има огромен риск в страната ни да нахлуят и радикално настроени субекти.

Имаме пример с град Харманли, в който от години има неразрешими проблеми с настанените в бежанския лагер - агресия, болести, сбивания и др. В центъра периодично са настанявани и нелегално пребиваващи. Гражданите на Харманли са потърпевши от последствията от взети от политиците решения.

При най-бегла индикация, че през страната ни ще премине бежанска вълна, ние от Възраждане ще разположим въоръжени граждански патрули по границата и ще я пазим. Ще се погрижим това да бъде отразено от всички международни медии. Няма да допуснем за решенията на политици да "плаща" народът, както "плащат" жителите на Харманли вече години. Нито здравната, нито социалната, нито която и да е система в страната е способна да посрещне бежанска вълна.

Готови сме да окажем подкрепа за опазването на границите на Родината ни."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика