Захариева: Казусът с танкера не бива да повлияе на отношенията ни с Либия

4484
Захариева: Казусът с танкера не бива да повлияе на отношенията ни с Либия
Снимка: eu2018bg.bg

Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не трябва да повлияе на двустранните ни отношения. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Няма нищо, което министерството крие. Още от началото либийската страна с ноти е информирала българската чрез Министерство на външните работи. Ние веднага сме предприели действия и сме информирали всички компетентни институции в България. На ниво директори са провеждани срещи през годината с либийската страна. От 21 декември, когато започват действията по смяна на екипажа на кораба, сме в постоянен контакт“, коментира Захариева пред Нова телевизия и допълни, че представител на либийската страна е бил в България.

Свързан ли е известен ъндърграунд български "герой" със скандала с либийския кораб?

Свързвана с Ивайло Борисов-Ториното охранителна фирма е била замесена в акцията, с която точно преди коледните празници бяха сменени со...

България не е официално информирана за заповед от капитана, ръководител на либийското пристанище, че български кораби ще бъдат задържани, каквато информация се появи в публичното пространство. „Не сме информирани официално за това нещо. Не успяхме да открием въпросната заповед на нито един от публичните канали за комуникация на либийската страна, нито на Министерство на външните работи, нито на съответното пристанище. Тогава, когато беше представителят тук, изрично го попитахме това вярно ли е и той отрече. Това обаче, което е стремеж на българската страна, е този казус да се реши възможно най-скоро“, подчерта външният министър.

„Дано този казус да се реши възможно най-бързо и да не повлияе върху отношенията между двете страни. МВнР се опитва по всякакъв начин за помогне за това. Понякога тихата дипломация е много по-добра”, каза още Захариева.

На въпрос дали тази дипломация ще успокои инвеститорите, които страната се опитва да привлече от арабския свят, министърът на външните работи уточни, че този казус трябва да се реши в съда. „Опитът да се вдигне на държавно ниво, така или иначе това стана, за съжаление не беше желаното от нас. Това е частно-правен спор, има съдебни дела, доста решения, дълга процедура“, обясни министърът.

Пакет "Мобилност"

Официално стартира разследване заради скандала с либийския танкер

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство, което касае казусът заради който Либия реагира дори пред ООН, че Бъ...

По думите на Захариева пакетът „Мобилност” не помага за единението на Европа и нарушава някои принципи, с които толкова много се гордеем.

Според нея т.нар. „закон Макрон” разделя Стария континент, чисто географски, на периферни държави и такива, които са в центъра. Министърът подчерта, че неизгодните за България мерки са свързани със сериозните интересите на големи превозвачески компании от Франция, Австрия, Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика