Закана за съд от президентски съветник към зам.-вътрешен министър - заради полицейски джипове

4338
Закана за съд от президентски съветник към зам.-вътрешен министър - заради полицейски джипове
Снимка: Президентство

"Понеже един клеветник ме дърпа за езика, да кажа и на него, и другите, дето мислят да манипулират обществото - единственото вярно е, че съм бил министър на вътрешните работи от 27 януари до 4 май 2017 г. Договорът за полицейските автомобили е сключен на 22 февруари 2018 г. и Ципов отлично знае това. Всички документи са качени на сайта на МВР и са достъпни. А на Ципов, дето направи толкова поразии в МВР му напомням, че има една тайнствена книга която се казва Наказателен кодекс и там са описани текстове, които той скоро ще научи наизуст!". Това заяви един от сегашните съветници на президента Румен Радев - Пламен Узунов, в специален пост в личния си профил във Facebook. Веднага след това изказване той публикува и въпросните документи.

Новината за разследването обяви на извънреден брифинг в неделя, 24 март, зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, с обяснението, че процедурата е приключила по времето на служебния кабинет на Румен Радев. Ципов посъветва Елена Йончева да попита Узунов в качеството му на вътрешен министър от служебния кабинет на Радев защо ОЛАФ проверява сделката. Припомняме, че Узунов блесна в публичното пространство със снимка, на която е "маскиран" като Хитлер.

Според сегашния вътрешен министър Младен Маринов досега ОЛАФ два пъти е проверявала с инспекции в България обществената поръчка за доставка на 290 джипа на МВР, направена с пари от отпуснатите преди 3 години евросредства в размер на 160 млн. евро за охрана на границата с Турция и овладяване на миграционната криза. Първото посещение на разследващите е през ноември 2018 година, а второто - преди месец, обяви вчера вътрешният министър Младен Маринов. "МВР оказва пълно съдействие с документи и информация", каза още той, цитиран от "24 часа".

През октомври 2016 г. по време на втория кабинет на ГЕРБ Брюксел отпусна 160 млн. евро за справяне с миграционния натиск. Парите се губят, ако не се усвоят до 12 месеца. Експерти започват работа веднага и на 13 януари се появява информация за обществените поръчки, които ще бъдат обявени. Една от тях е за 290-те джипа.

МВР купува джипове на едро от свързана с Гриша Ганчев компания

290 джипа ще закупи МВР от една доста неизвестна за широката общественост автомобилна компания - "Българска автомобилна индустрия" ЕАД ...

На 27 януари идва служебният кабинет. Обществената поръчка е обявена на 6 март 2017 г. Стойността е 29 млн. лв., готови са и техническите спецификации. На 11 април са отворени офертите на кандидатите. Повечето от тях са отстранени от търга, защото не отговарят на условията.

На първо място с най-много точки по критерий “ниска цена” е класирана “Българска автомобилна индустрия” ЕАД, която е приемник на “Литекс моторс” и е свързана с Гриша Ганчев. Победителят в конкурса обаче не подписва договор, защото един от загубилите кандидати обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. Това се случва на 4 май 2017 г. - датата, на която служебното правителство сдава властта на третия кабинет на ГЕРБ. Красимир Ципов отново е назначен за зам.-министър на вътрешните работи.

Решението на КЗК е от 16 юни. По това време ЕК удължава срока за усвояване на 160-те млн. евро с още 1 г. Жалбата на загубилия кандидат е отхвърлена и преписката отива във ВАС. Представителят на МВР оспорва жалбата срещу решението по обществената поръчка и съдът решава в полза на министерството на 22 октомври 2017 г.

Договорът на МВР с “Българска автомобилна индустрия” за доставка на джиповете е подписан на 22.02.2018 г. според документите в Агенцията за обществени поръчки. Сигналът в ОЛАФ за нарушения е подаден след това, проверката още не е приключила. Джиповете са доставени през септември и са разпределени по районните управления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика