Заков: Разследването ще установи дали е шпионски самолетът, нарушил въздушното пространство

2318
Заков: Разследването ще установи дали е шпионски самолетът, нарушил въздушното пространство
Снимка: Actualno.com

Разследването ще установи дали е шпионски самолетът, нарушил въздушното пространство. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти в парламента. Той коментира темата със самолета, нарушил въздушното ни пространство

"Не може абсолютно безотговорно с неверни твърдения и лъжи да се обяснява как едва ли не българските ВВС не били следели самолета. Няма нищо подобно. Самолетът се следи от център в НАТО. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането на територията на страната, самолетът е следен през цялото време. Имайте предвид, че освен самолети имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от системата за следене на самолети. Като казах вчера, този самолет никога не е представлявал през целия си полет заплаха, това действително е така. Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета на цивилни и инфраструктура. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. Когато самолетът е обявен като потенциален ренегат, върху него не се въздейства. Той се следи", каза още Заков. По думите му при заплаха има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедури за въздействие. 

Той отговори защо самолетът не е бил придружен от изтребители, които осъществява Air policing. "В България говорим за тъмната част на денонощието с буря. Този самолет е летял на много ниска височина, за да избегне бурята. Представете си изтребител, който лети на такава височина с бавна скорост. Бих искал да видя този изтребител и този пилот, който ще успее да го направи. Второ, не е необходимо задължително да има изтребители, които да придружават този самолет през цялото време" ,коментира още Заков. 

Той поясни, че пилотът, който е излетял да следи самолета, е рискувал живота си, но си е свършил работата. "Не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата. Това е безобразие", каза Заков.  Министърът коментира, че се уточнява от къде е тръгнал, каква е била целта на полета, имало ли е нещо на борда или не. 

Заков коментира и дали се е намерило решение за периода, в който МИГ-овете няма да могат да осъществяват Air policing. "Още работим по въпроса. Трябва да имаме Air policing. Ще направим всичко възможно българските ВВС да изпълняват тези задължения по Конституция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика