Земеделският министър: Дунчев пречи не само на коалицията, а и на собствената си партия

2718
Земеделският министър: Дунчев пречи не само на коалицията, а и на собствената си партия
Снимка: БГНЕС

Дунчев пречи не само на коалицията, а и на собствената си партия. Това каза по време на брифинг министърът на земеделието д-р Иван Иванов в Монтана. 

Той подчерта, че съгласно коалиционното споразумение Изпълнителна агенция по горите и  Българската агенция за безопасност на храните са и ще бъдат изведени от Министерство на земеделието в най-кратко време и по тази причина те са поставени 100 % под контрола на "Продължаваме промяната".

"Те контролират от директора до чистачката. Всички тези твърдения, които бяха изнесени в медиите са крайно неверни. За съжаление г-н Дунчев вече пречи не само на коалицията, а на собствената си партия. Видяхте, че самият заместник-министър Христанов, който даде изявление тази сутрин опроверга твърденията на г-н Дунчев, не е нормално и редно с документ със съмнителен произход да твърди, че се извършват злоупотреби в министерството.Считаме, че подобен подход и начин не са правилни за работа в една коалиция. Целият екип на Министерство на земеделието работи в една единствена посока именно да гарантира прозрачност в работата на сектор "Гори". Само към днешна дата от Агенцията по горите и държавните предприятия са извършени над 150 хил. проверки. Хиляди констативни протоколи са съставени", каза д-р Иванов. 

Министърът на земеделието изрази притеснение, че Дунчев работи с бизнес кръгове. "Нас ни притеснява с какви бизнес кръгове работи, какви бизнес кръгове му поставят задачи. Може би да се доунищожи българската гора?", каза още Иванов. 

Той счита, че "Продължаваме промяната" трябва да вземе мерки срещу Дунчев.

 Той коментира и обвиненията за назначения, като подчерта, че контролът върху Агенцията по горите е изцяло на "Продължаваме промяната". "Когато и да са назначили, както и да са назначили, това е тяхна отговорност", коментира Иванов. Той поясни, че със своя заповед е назначил Иван Христанов да отговаря персонално за Изпълнителна агенция по горите и Българска агенция по безопасност на храните.

Д-р Иванов отговори на въпрос във връзка камион с палми без фитосанитарен контрол. "Очаквам доклад официален. По искане на Комисията за борба с корупцията в НС съм възложил вътрешен одит и финансова инспекция в БАБХ, които трябва да дадат съответните резултати. Това, което съм научил от своя заместник, че това е служител на агенцията, който най-вероятно си е позволил да влезе в корупицонна схема. Разследващите органи ще кажат това", заяви още д-р Иванов. Той коментира, че натоварването на границата вече е приключило и свободно се обработват камионите.

Минисърът бе на посещение в област Монтана и коментира какви са притесненията на земеделските производители. "Както тук на територията на област Монтана, така и в цялата страна тези срещи, които провеждам последните месеци със земеделски производители, най-големите им тревоги са увеличените разходи в резултат на войната в Украйна. Това дойде като непредвидено събитие след COVID кризата. Знаете, че държавата за преодоляване на последиците от COVID кризата отдели над 143.5 млн., които предстои да бъдат изплатени до 15 юни. Вече са приети всички заявления и съответно се притесняват от увеличените разходи от енергийно естество, увеличени разходи фуражи, торове, препарати, които поставят доста под риск българското земеделско производство", коментира министърът. 

Иванов заяви, че държавата в лицето Министерство на земеделието се ангажира да разработи всякакви механизми, които да бъдат защитени пред Министерство на финансите, да бъде отпусната тази държавна помощ по новата временна рамка, която ЕК е разработила. 

"Рабира се,  ние разполагаме почти сигурно с един ресурс от пренасочване от Програмата за развиите на селските райони, който очакваме да бъде около 28 млн. евро и от кризисния резерв на ЕС в размер на 10.6 млн. евро, което може да бъде допълнено до 200 %, съответно да бъде разпределен като директни помощи към земеделските производители", коментира Иванов. 

Той коментира и размера на щетите от градушките.  "Разбира се, пълният доклад по отношение на щетите, трябва да бъде изготвен в рамките на няколко дни. В момента общинските служби и областните дирекции по земеделие са на място, за да приемат заявленията на земеделските производители. Има линия за държавна помощ за земеделски производители за преодоляване на неблагоприятните последствия от такива климатични явления, която тази година е в размер на 5 млн. лв. Те подават своите заявления, които се обработват от съответните земеделски служби. Тези, които ще получат обезщетение по тази линия в размер на 5 млн. лв. трябва да имат над 100 % увредени насаждения и съответно тези, които са застраховани, размерът на обезщетението ще бъде с 50 % намален", каза още Иванов. 

Той уточни, че Агенцията за борба с градушките обработва почти цялата площ на страната, с изключение на някои райони. "Осигурихме средства в размер на 8 млн. лв. за закупуване на ракети, за самолетния способ са осигурени средства в размер на 5.5 млн. лв. и вече почти цялата територията на страната се обработва срещу градуши", заяви още Иванов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика