Милиони за противоградови ракети, но Смолянска област и Родопите са незащитени

1595
Снимки: Actualno.com

Мощни бури и градушки удариха много части на България в петък и събота, като най-тежки са пораженията в общините Мадан, Златоград, Неделино, Девин. В някои места ледените късове достигнаха огромни размери, по-големи от яйце. Щети има навсякъде – по къщи, коли, инфраструктура. 

Във видео, публикувано от Meteo Balkans, се виждат част от щетите. Улиците в Златоград бяха побелели от градушка, като ледената покривка стигна от 20 см на места до 40-50 сантиметра.   

(Скрийншот от видеото с натрупаната ледена покривка в Златоград)

От пресцентъра на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) излязоха след това с изявление, в което обясниха, че тя е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, но за съжаление не осигуряват защита в Смолянска област и Родопите.

Поясниха, че осигуряват противоградова защита с ракетен способ в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково, и село Тъжа, а със самолетен способ - в Северна Централна и Североизточна България.

„Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна и предава данните на заинтересованите институции. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви и бързоразвиващи се метеорологични процеси, които на много места водят до силни градушки.

На 28 май т.г. в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки“, допълниха още от ИАБГ.

Напомниха, че земеделските стопани имат възможност да подават заявления за пропаднали площи в областните служби по земеделие. А от днес ще се извършват посещения на място. 

Противоградовата защита в България се осигурява само от една фирма – „Стройпроект“ – еднолична собственост на Христо Крушарски, собственикът на футболния клуб „Локомотив Пловдив“.

В началото на април Крушарски обяви, че се оттегля от пловдивския клуб, но фактически все още е негов едноличен собственик. До днес в Търговския регистър не е подадено уведомление за смяна на собствеността.

На практика Крушарски изцяло пое градушките над България. През последните години той се явява безалтернативен печеливш в поръчките за противоградови ракети.

От година насам, откакто страната ни въведе противоградова защита със самолетен способ, той пое и нея.

Припомняме, че от май месец миналата година Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ стартира пилотен проект за противоградова защита с три самолета. Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са локализирани на летище Горна Оряховица. 

За изпълнител на пилотния проект е избрана фирмата „Стройпроект“. Договорът първоначално бе на стойност 4,2 млн. лв. без ДДС, но в началото на август бе увеличен с половин милион лева. Причината е, че финансовият лимит по проекта е бил изразходван до края на юли месец, а сезонът за защита от градушки не е приключил.

Инициатива за предсрочно отваряне на ГКПП "Елидже" от Смолян и Ксанти (СНИМКИ)

Народният представител Михал Камбарев от Смолян проведе работна среща с Костас Куртидис - заместник-префект на Източна Македония и Трак...

(Снимка К. Трайкова)

„Стройпроект“ на Крушарски е единственият кандидат да изпълни и новата, тазгодишна поръчка за противоградова защита със самолетен способ. Прогнозната стойност за настоящия селскостопански сезон е почти 4,6 млн. лв. без ДДС.

Припомняме, че в началото на май месец 2019 г. фирмата на футболния шеф спечели поредна поръчка за доставка на противоградни ракети. Контрактът е за 40 650 000 лева с ДДС за срок от 4 години.

Предишният договор на „Стройпроект“ с Агенцията за борба с градушките от 2015 г. е за сумата от 18,7 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян