Вратът на Баце - кандидат за “Оскар”

11914
Вратът на Баце - кандидат за “Оскар”
Снимка: Getty images/Guliver

Бързам да ви предам добрата новина преди пиарката на премиера. Не му ли е пиарка вече? Добре де, операторка; все тая. Добрата новина е, че получихме номинация! Точно така, за Оскар. Не е Мария Бакалова, уви, за щастие. Номинацията е лично за премиера Бойко Борисов. Вратът му е един от кандидатите за главна мъжка роля тази година. Какъв голям успех за филмопроизводството ни!

Преди да се впусна в детайли, нека само уточним новите правилата, по които Академията вече прави номинациите си. За да се представи многообразието на екран и демократичонстта на избора, през 2020 за участие бяха допуснати всички филми на света, не само ограничения брой, показван в киносалони. Така в селекцията попаднаха филми с премиери в телевизионни платформи, филми с премиери в ютюб и филми с премиери в социалните мрежи. В това отношение ние влизаме в официалната надпревара, защото имаме цяла филмова поредица с част от гърба и врата на премиера, заснет от задната седалка на джипката му и излъчван пряко по фейсбук с репортажи по всички новинарски емисии. Става дума за художествена творба с устойчив протагонист, класическа сценарна рамка и сюжетни завои, представящи един или повече аспекти от живота в страната. Веднага се вижда, че отговаряме на всички условия. Самата номинация обаче дойде и по дипломатически път, което се дължи на отличното ни разбирателство с партньорите.

По новите правила на Академията, номиниращият филмов орган е на пряко подчинение на специална конгресна комисия, в която квотата на демократите е 520 места (20 от които на вече починали членове), а квотата на републиканците е излишна. Лично вицепрезидентът на САЩ следи процеса по прилагането на Закона за задължителната артистична свобода и многообразие, които поставят много точни формулировки на борбата с антилиберализма. Напомняме, че България е част от тази коалиция. След консултации между страните от Зелената сделка, на Европа беше даден зелен коридор за художествено-политическа инициатива в рамките на антикризисния план. Което доведе то телефонен разговор между г-жа Меркел и г-н Борисов, на който беше обсъдена ролята на врата на премиера в регионален мащаб. В крайна сметка ЕС оцени ролята и застана зад врата на Борисов. Предложено беше в замяна на финансова подкрепа за България, да номинират наш представител за Оскар, като компенсация за икономическия спад.

Идеята беше приета от премиера, който, верен на лидерския си дух в трудни моменти, предложи себе си. По думите му, няма друг, който в тази криза да поеме подобна отговорност и да осигури по такъв начин помощ за населението. Така тилът на Бойко Борисов стана първият действащ врат на министър-председател с номинация за главна мъжка роля на Американската академия.

За известно съжаление, системата на номинациите е организирана така с цел недопускането на дискриминация, че ако лицето на актьора е по-малко в кадър от други негови равноправни части, то номинацията може да е за крайник, торс или дори долна част на гърба - таз. В нашия случай се оказа, че голяма част от видимото в кадър не е лицето на премиера, а неговият врат.

Напомням, че церемонията по връчване на наградите ще се проведе през март, но поради третия локдаун ще е най-вероятно по zооm и с маски. Премиерът е изразил готовност при необходимост да присъства лично, като носи маска и на врата си или каквото друго там измислят Балтов и министър Ангелов, които – и ето ви любопитен факт – също участват във филма.

 

Автор: Драго Симеонов, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...