Божа работа: Уникално вкусни кюфтета по манастирски

17817
Божа работа: Уникално вкусни кюфтета по манастирски
Снимка: iStock

Кюфтетата са традиционни за страната ни, като могат да бъдат приготвени на скара, пържени, на фурна или като част от любимо ястие като кюфтетата със сос, например, рецептата за които е част от националните рецептурници. Традиционното кюфте се приготвя от кайма, най-често смес – телешко-свинско месо, но модерните рецепти допускат интересни зеленчукови кюфтета, сред които най-познати са картофените кюфтета, а вероятно най-любопитни и изненадващи като вкус – кюфтетата от риба и тези от спанак, тиквички, нахут и други зеленчуци и варива.

Кюфтетата се приготвят и консумират днес по целия свят, като българското им название – кюфте идва от персийската дума kūfta, която в превод означава „смилам“ и е свързана със смилането на месо за направа на каймата – най-важната съставка за месните кюфтета, без която приготвянето им  е невъзможно.

Тези 4 тънкости при пържене на кюфтета ги правят страшно меки и сочни

Кюфтета по манастирски

Опитате ли веднъж манастирската кухня, няма да искате да я замените с друга. Дали светостта на мястото, дали вярата, или уменията на готвачите превръщат дори постните гозби в кулинарни шедьоври, които не сте вкусвали другаде, остава загадка, но наистина ястията в манастирите се отличават със следата, която оставят върху небцето и в сърцето ви.

Сред тези изумително вкусни ястия са прочутите кюфтета по манастирски, които ще ви представим, макар да са пости, за да може да им се насладите веднага след тях. Така ще имате достатъчно време, в което да се запознаете с рецептата, да вникнете в тънкостите ѝ, да натрупате ценни съвети, ако сте начинаещи в кухнята, да закупите съставките за кюфтетата по манастирски. Приготвянето не е трудно, но естествено изисква минимални познания и стриктно следване на рецептата от начинаещите, без експерименти.

Има различни рецепти за кюфтета по манастирски, като някои съдържат боб, а други се доближават до традиционните кюфтета от кайма. Традиционно обаче всички рецепти са със сос и са тип яхния, ястие, а не на скара.

Кои тънкости при пърженето на кюфтета ги правят както от едно време?

Кюфтета по манастирски – необходими продукти

Рецептата, която ще ви представим, е с кайма – традиционна – смес от телешко и свинско месо – 600 гр., като повече е телешката – 400 на 200 в нейна полза. Ако държите на вкуса и на качеството, закупете месо и го смелете или изберете място, където мелят каймата пред очите ви, тъй като купешката готова кайма често няма нужните качество и състав за най-вкусните кюфтета по манастирски. Други необходими съставки за самите кюфтета са:

  • глава-две лук,
  • скилидка-две чесън,
  • традиционните за кайма подправки – черен пипер, кимион, сол.

Както споменахме вкусните кюфтета по манастирски са със сос. За да приготвите соса, ще са ви нужни:

  • отново чесън и лук – 2 глави лук и 4 скилидки чесън,
  • домати, които са основната съставка на соса и чието количество е около килограм, но може да сложите и повече, ако искате да имате повече сос,
  • подправки – захар, сол – по лъжичка, дафинов лист.

Кюфтета по манастирски – начин на приготвяне

От размесените и добре объркани кайма и подправки, без да добавяте хляб или яйца, както и други съставки извън рецептата, направете кюфтенца, които трябва да изпържите. Заемете се със соса. Ако използвате пресни домати, трябва да ги бланширате, обелите и рендосате, а ако използвате доматено пюре, сварени домати и прочие, ще си спестите доста време и труд.

Доматите се добавят към запържените до златисто в малко растителна мазнина – слънчогледово олио – лук и чесън и се варят 10-тина минути, след което се подправят със солта, захарта, добавят се дафиновите листенца и оставяте на котлона да къкри още 10-тина минути. Сосът ви за най-вкусните кюфтета по манастирски е готов, но не го сваляйте от котлона. Поставете в него кюфтетата, нека поврат със соса и поемат от аромата за поредни 10-тина минути. Може да поръсите с пресен магданоз и да сервирате – великолепните кюфтета по манастирски са готови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com