Добавете това и ще приготвите най-вкусния и пухкав кекс!

47378
Добавете това и ще приготвите най-вкусния и пухкав кекс!
Снимка: iStock

Кексът по начало е един от най-лесните и универсални домашни сладкиши, който може да бъде приготвен в най-различни съчетания и комбинации.

Рецепта за шоколадов кекс

Това е лесна за приготвяне рецепта на шоколадова основа, която може да бъде придружена от различни видове глазури. При това, насладата от шоколадов сладкиш никога не може да бъде сбъркана с друга, нали така? Тя винаги е уникална.

Съставки: 1 ¼ чаша пшенично брашно; 3/4 чаша захар; 1/2 чаша краве масло (около 90 г); 1/4 чаша какао на прах; 2 яйца; 1 чаена лъжичка бакпулвер; 1/2 чаена чаша с мляко; 1 щипка сол.

Смесвате маслото и захарта в купа. Разбивате ги с миксер или телена бъркалка до получаване на белезникав и еднороден крем. След това добавяте какаото и маята и продължете да разбивате, докато сместа стане изцяло хомогенна.

Феноменално вкусен кекс САМО с 2 съставки

Сега е време да добавите яйцата: чупите ги в сместа едно по едно и разбърквате с ръчен миксер или телена бъркалка. След това добавяте брашното и млякото и продължавате да разбивате леко, за да се смесят постепенно и деликатно. С помощта на шпатула добавяте бакпулвера и щипка сол. Разбърквате внимателно. С шпатулата напълвате формата за кекс, като предварително я намазвате с малко масло. Внимание: запълнете само 2/3 от формата с цел вашият кекс да бухва равномерно и да не прелива!

Изпечете така приготвения кекс 20 около минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. За да проверите дали е готов, забодете клечка за зъби в него - ако излезе чиста, значи е изпечен.

Оставете кекса да изстине, преди да поставите глазура и, ако желаете, да добавите допълнителни елементи върху него – желатин, бонбони и т. н. В противен случай глазурата може да се разтопи и кексът да загуби желания външен вид.

Домакиня издаде какво слага в кекса и затова той е двойно по-пухкав

Рецепта за кексчета в микровълнова фурна

С помощта на силиконови формички може да направите бързи кексчета в микровълнова фурна.

Съставки: 1/2 чаша пшенично брашно; 1/2 чаша захар; 1 ч. л. бакпулвер; 1/2 чаша мляко; 1/3 чаша краве масло; 1 яйце.

В купа смесвате сухите съставки: пшеничното брашно и захарта. След това добавете мокрите съставки: мляко, олио и яйце. Бъркате всичко с помощта на шпатула. За финал добавяте бакпулвера и разбърквате леко.

Намазвате силиконовите формички с краве масло или зехтин и сипвате в тях готовия пълнеж за кексчетата. Не забравяйте да поставите пълнежа само около 2/3 от капацитета на всяка формичка така, че кексът да бухне равномерно и да не прелее.

Гответе вашия кекс 3 минути на висока мощност. Проверете резултата и, ако е необходимо, върнете за още една минута. Изпечените кексчета може да украсите с глазура, желатин и добавки по желание!

Лесен и икономичен кекс, отнемащ 15 минути

Каква е идеалната глазура за кекс?

По принцип, кексът е супер-универсален сладкиш, затова можете напълно по свое желание да импровизирате и променяте гарнитурите към него. Например, шоколадов кекс може да бъде покрит с бразилско бригадейро (смес от какао, масло и кондензирано мляко, евентуално във вид на топчета), сметана, ванилия, горски плодове, лимон и др.

Как да украсите своя кекс?

За да поставите глазурата върху кекса, може да използвате шприц или импровизирана фунийка, която просто напълвате с пълнежа и украсявате повърхността. За финал можете да използвате нарязани плодове, като ягоди и череши, шоколадови пръски или дори цветни бонбони.

Фунийката може да си направите просто от найлоново пликче, като отрежете малко от единия му ъгъл – оттам ще изстисквате пълнежа. По този начин постигате практически същия ефект, както с професионален готварски шприц.

Допълнителен съвет: поканете децата да участват в приготвянето на кекса - това е най-забавната част, като използвате техните хрумвания за оригинални декорации. Така ще превърнете приготвянето на кекса в незабравимо семейно изживяване!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Пиле фрикасе с кисело мляко и жълтък - трудно ще му устоите

Агнешка дроб сарма за Великден само за 20 минути

Специалната агнешка супа за Великден

Този постен кекс с банани е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусен славянски гювеч със свинско

Kaчамак от тефтера на баба

Печени ребърца с червено вино: ТОП рецепта

Мусака с броколи - не сте яли по-вкусна

Пататник от тефтера на мама: Става уникален

Яхнията на баба с пилешко месо и картофи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com